Patria 18 – vježba združenog djelovanja kopnenih i zračnih snaga

Cilj vježbe bio je prikazati uvježbanost, osposobljenost i integraciju svih sudionika u provedbi napadnih taktičkih aktivnosti, pri čemu je naglasak bio na integraciji kopnenih i zračnih elemenata. Istodobno, u sklopu vježbe predstavljen je i novi model integrirane obuke u GMBR-u…

Na vojnom poligonu ”Crvena zemlja“ 8. lipnja održana je vježba s bojnim gađanjem Patria 18, glavni obučni događaj Gardijske mehanizirane brigade za 2018. godinu. Sudjelovali su Bojna grupa mehaniziranog pješaštva i 1. mehanizirana satnija 2. mehanizirane bojne Gromovi, postrojbe borbene potpore GMBR-a te stožeri 1. i 2. mehanizirane bojne, Tigrova i Gromova, uz potporu snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Cilj vježbe bio je prikazati uvježbanost, osposobljenost i integraciju svih sudionika u provedbi napadnih taktičkih aktivnosti, pri čemu je naglasak bio na integraciji kopnenih i zračnih elemenata. Istodobno, u sklopu vježbe predstavljen je i novi model integrirane obuke u GMBR-u.
Vježba je organizirana prema scenariju koji je od sudionika zahtijevao provedbu napadne operacije. U sklopu napada, sudionici su morali poraziti protivnika, izbiti do krajnje crte napredovanja i osigurati je, provesti konsolidaciju te potom prijeći u obranu. Svoje djelovanje podijelili su u tri faze.
Prva faza započela je zračnim napadom na neprijateljske snage iz aviona Pilatus PC-9, nakon čega je topništvo preuzelo napad minobacačima M-69. Dok se sve to odvijalo, pješačke su snage polako primicale crti dodira u oklopnim vozilima Patria.

Druga faza započela je priključivanjem ojačanog protuoklopnog voda, koje je protuoklopnim sustavima uništilo utvrđene položaje protivnika. Za to vrijeme, dio vojnika zauzeo je položaje na obližnjem brdu i odande pružio vatrenu potporu. Sve to bila je priprema za vrhunac vježbe: dolazak vozila Patria. Nakon što su uništena neprijateljska minska polja stvoren je prolaz za pješaštvo. Neprijateljske snage reagirale su na topnički napad, no glavni akteri vježbe uzvratili su im istom mjerom te podigli dimnu zavjesu koja je zaštitila pješaštvo pri izlasku iz vozila i približavanju neprijateljskim položajima.
U završnoj, odnosno trećoj fazi pješaštvo je upalo u neprijateljski objekt, ovladalo njime i stavilo ga pod nadzor te izvuklo pripadnike neprijateljskih snaga iz njega. Kraj vježbe i obavljenu misiju označio je prelet aviona Pilatus PC-9 kao znak potpore.
U konačnici su svi sudionici i promatrači vježbu proglasili uspješnom, a kao najveće postignuće izdvojeno je upravo združeno djelovanje svih snaga. Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade i direktor vježbe brigadni general Tihomir Kundid imao je samo riječi hvale za sve uključene u pripremu i provedbu vježbe. “Pokazali ste besprijekornu razinu obučenosti i uvježbanosti. U taktičkom smislu izvedba je bila sjajna, u skladu s načelima uporabe mehaniziranih postrojbi. Pokazali ste taktičku zrelost, snagu, moć i, što je najvažnije, visoku razinu borbene učinkovitosti,” poručio je general Kundid sudionicima vježbe. “Imate razloga biti ponosni na sebe, jer su uloženi rad, trud, ali i odricanje u procesu obuke rezultirali ovako sjajno provedenom vježbom s bojnim gađanjem.”

Među zadovoljnim promatračima bio je i direktor GS OSRH Robert Hranj kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora Mirka Šundova. Iako pripadnici grane pod njegovim zapovjedništvom nisu sudjelovali u vježbi, bilo mu je drago vidjeti da pripadnici HKoV-a i HRZ-a zajedničkim snagama održavaju obučenost Hrvatske vojske na visokoj razini. ”Ovom ste vježbom svima nama i sebi pokazali i dokazali da je Hrvatska vojska u potpunosti spremna za sve one zadaće koje se postave pred nju,” rekao je sudionicima viceadmiral Hranj.

Iva Gugo
Foto Mladen Čobanović