Pobjeda Airbusa

Sudeći po objavi kanadske vlade od 8. prosinca, čini se da će avioni Kraljevskog kanadskog ratnog zrakoplovstva Buffalo, kao i stariji modeli C-130 Hercules uskoro moći u zasluženu mirovinu: najstariji od njih u uporabi su još od šezdesetih godina. Tvrtki Airbus određene su tri milijarde kanadskih dolara (oko 2,15 milijarde eura) za 16 novih aviona Airbus C295 koji će služiti za traganje i spašavanje (SAR). Airbus je na unosnom natječaju pobijedio talijanski Leonardo (bivšu Finmeccanicu) koji je nudio C-27J, kao i brazilski Embraer koji je nudio KC-390.

(Foto: Airbus Defence and Space)

Za natječaj je Airbus osnovao konzorcij u kojemu su PAL Aerospace (servisna potpora), Pratt & Whitney Canada (motori), CAE (obuka i simulatori) i L3 Wescam (elektrooptički senzori). Airbus je, osim toga, jamčio i izgradnju novog obučno-vježbovnog središta za te avione u Comoxu, Britanska Kolumbija. Ratno zrakoplovstvo očekuje da će svi biti isporučeni do 2023., a ugovor uključuje i dvadeset godina logističke i druge potpore tijekom operativne uporabe. Početak projekta nabave seže još u 2004. godinu, ali padala je u drugi plan zbog drugih akvizicija i misija.
Avioni C295 proizvode se u Španjolskoj, mogu prevesti do 71 osobu ili devet tona korisnog tereta. Najveća brzina krstarenja iznosi 480 km/h, a visina 7600 m. Važna je značajka kratko polijetanje i slijetanje (STOL) s kratkih, nepripremljenih, mekih i neravnih podloga. Dva Pratt & Whitney turboprop motora mogu održavati letjelicu u zraku do 11 sati.

Domagoj VLAHOVIĆ