Konzorcij za Stingray

Tvrtka General Atomics Aeronautical Systems Inc (GA-ASI) objavila je 12. veljače da se udružila s tvrtkom Boeing na natječaju za razvoj besposadne letjelice MQ-25 Stingray (Unmanned Carrier Aviation System – UCAAS) za američku mornaricu. Uz Boeing, GA-ASI-jev konzorcij čini i šest tvrtki koje će svojim proizvodima pridonijeti razvoju sustava: Pratt & Whitney (motor PW815), UTC Aerospace Systems (oprema za slijetanje), L3 Technologies (komunikacijski sustavi), BAE Systems (softver za planiranje operacija i kibernetičku sigurnost), Rockwell Collins (navigacijski sustavi, mrežne komunikacije i simulacijsko sučelje) te Fokker (oprema za slijetanje i kuka za zaustavljanje zrakoplova).

(Ilustracija: GA-ASI)

Jane’s u komentaru navodi da se, iako GA-ASI nije naveo detalje ponude, projekt najvjerojatnije temelji na mornaričkoj inačici besposadne letjelice Avenger (Predator C).
UCAAS je sljednik otkazanog programa UCLASS (Umanned Carrier-Launched Aerial Surveillance and Strike), koji je trebao rezultirati višenamjenskim UAS-om za nosače aviona. Umjesto toga, MQ-25 bit će platforma za nadopunu gorivom u zraku u sklopu programa CBARS (Carrier-Based Airborne Refueling System). Osim za punjenje gorivom, MQ-25 bit će opremljen i za obavještajno djelovanje te nadzor i izviđanje zračnog prostora (ISR). Planirano je da odabrani sustav bude operativan sredinom idućeg desetljeća.

Iva GUGO