Britanski konzorcij za Type 31e

Britanska poslovna grupa Cammell Laird, koja se bavi komercijalnim inženjerstvom, popravcima i održavanjem brodova, ali i brodskim novogradnjama, udružila se s BAE Systemsom. Cilj im je stvaranje konzorcija i zajednički nastup na natječaju za gradnju, opremanje i dostavu fregata opće namjene Type 31e za britansku mornaricu. Procijenjena vrijednost programa iznosi 1,25 milijardi funta. Taj potez, objavljen 18. listopada, postavlja Cammell Laird kao glavnog izvođača programa, što uključuje odgovornost za gradnju i sklapanje plovila. BAE Systems pridonosi svojim kadrovima i sredstvima za dizajniranje i inženjerstvo borbenih plovila, borbenim sustavima i kontaktima za potencijalni izvoz. Oblikovno rješenje i dizajn plovila spomenutih tvrtki objavljeni su pod komercijalnim imenom Leander i evolucija su BAE Systemsova prijašnjeg koncepta fregate opće namjene Cutlass. Spomenuti je koncept proširen i modificiran dizajn korveta klase Khareef izgrađenih za omansku mornaricu.

(Ilustracija: Cammell Laird)

Program Type 31e predviđa kupnju široko uporabljivih, ali cijenom pristupačnih fregata po ubrzanom postupku. Za prvu seriju od pet fregata postavljena je najveća cijena od 250 milijuna funti po plovilu. Uvođenje u uporabu planirano je od 2023., a trebale bi zamijeniti pet fregata opće namjene Type 23 (klasa Duke).
Iako je najpoznatiji na području održavanja i remonta brodova, Cammell Laird zadnjih je godina ponovno ušao na tržište komercijalne brodogradnje. Temeljem ugovora potpisanog 2015. i vrijednog 150 milijuna funti gradi polarni istraživački brod “Sir David Attenborough” namijenjen britanskom Vijeću za istraživanje okoliša (Natural Environment Research Council – NERC). Cilj je nove zajednice ponuđača da fregate budu u cijelosti britanske, dakle da poteknu iz britanskog projekta, imaju britanski borbeni sustav, grade se na britanskim navozima i da je u opskrbnom lancu velik udjel britanskih proizvođača.

Maja PTIĆ GRŽELJ