Zaustavljen Type 31e?

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva prisiljeno je razmotriti strategiju nabave višenamjenskih fregata opće namjene Type 31e. Razlog je nagli prekid prvobitnog procesa nabave zbog nedostatnosti ponuđenih tehničkih rješenja.

(Ilustracija: Cammell Laird)

Na javnu objavu za podnošenje ponuda odazvala su se samo dva ponuditelja, Cammell Laird i BAE Systems s projektom Leander te grupa predvođena tvrtkom Babcock s projektom Arrowhead 140, temeljenom na fregatama klase Iver Huitfeldt koje je OMT dizajnirao za potrebe danske mornarice. Dionici cjelokupnog procesa obaviješteni su o toj odluci 20. srpnja priopćenjem koje je objavila britanska organizacija Defence Equipment and Support (DE&S).
Trenutačno se radi na razvoju učinkovitijeg natječajnog postupka. Obustava u provedbi programa odrazit će se u prvom redu na konačni ciljani datum ulaska nove klase fregata u operativnu uporabu britanske mornarice. Glasnogovornik Ministarstva obrane priopćio je kako krajnji naručitelj, a to je sama britanska vlada, i dalje očekuje kako će prva fregata biti isporučena 2023. pod prije određenom cijenom od 250 milijuna funti po plovilu.

Maja PTIĆ GRŽELJ