Pobjeda kojoj nema premca u našoj povijesti

“U Oluji smo pokazali svu snagu, odlučnost, umijeće i sposobnost hrvatske vojske i policije. Oluja nije samo vojno-redarstvena operacija, već simbol hrabrosti, otpora i zajedništva hrvatskog naroda, naše predanosti i odlučnosti, spremnosti na žrtvu i istinske vjere u ispravnost onog što činimo. Hrvatska vojska temelj je naše nacionalne sigurnosti. I dok je hrvatske vojske i policije, Hrvatska je sigurna zemlja!” poručio je iz Knina predstavnik branitelja i hrvatskih vojnika pukovnik Mihael  Pintarić

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnica najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, vojno-redarstvene operacije Oluja svečano je obilježena 5. kolovoza 2023. u Kninu. Na svečanosti su se u Zvonimirovu gradu okupili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj,  zapovjednici grana OSRH, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, veleposlanici i strani vojni izaslanici akreditirani u RH, predstavnici grada i županije, pripadnici OSRH, sudionici operacije te mnogi drugi.

Od ranih jutarnjih sati gradom su odzvanjali taktovi budnice u izvođenju Orkestra OSRH, a potom su na glavnom gradskom trgu na spomenik Oluja ‘95 najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, HRVI-ja te predstavnici udruga iz Domovinskog rata položila vijence u znak sjećanja i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Kao i prije 28 godina, točno u 9:43 na jarbolu sa samog vrha Kninske tvrđave zavijorila se hrvatska zastava, praćena zvonjavom crkvenih zvona podsjećajući na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja. Zastavu su, među ostalim, podigli predstavnici hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, njih 11 koji su ukratko predstavljeni zajedno s pripadnicima MUP-a i Počasno-zaštitne bojne, a potom su uz podsjećanje na tijek operacije pročitana imena 244 poginula i nestala pripadnika u VRO Oluja, koja su čitali sinovi poginulih hrvatskih branitelja. Svečani program nastavljen je na Trgu Ante Starčevića gdje je program s Tvrđave praćen putem videozida i obraćanjem najviših državnih dužnosnika te predstavnika hrvatskih branitelja.

Oluja je bila izraz naše želje za slobodom

U ime hrvatskih branitelja obratio se pukovnik Mihael Pintarić, dragovoljac Domovinskog rata od ‘90-e, pripadnik Tigrova iz Rakitja i legendarne 1. gardijske brigade, zatočenik srpskih logora, koji i danas ponosno služi domovini kao časnik Hrvatske vojske. U svojem obraćanju uputio je snažne poruke, kako svojim ratnim prijateljima koji su za Hrvatsku bili spremni na najveću žrtvu te njihovim nasljednicima u redovima hrvatske vojske i policije, tako i cijelom hrvatskom narodu, pozivajući sve na zajedništvo. “Zaboravit nećemo sve zlo koje smo pretrpjeli u nametnutom nam ratu, patnje i stradanja našeg naroda, sve naše žrtve kroz turobnu i tešku prošlost… Jer tko zaboravlja osuđen je na ponavljanje,” poručio je pukovnik Pintarić istaknuvši kako zato danas s ponosom slavimo našu pobjedu u VRO Oluja kojoj nema premca u našoj povijesti. “Oluja je bila izraz naše želje za slobodom. U Oluji smo pokazali svu snagu, odlučnost, umijeće i sposobnost hrvatske vojske i policije. Oluja nije samo vojno-redarstvena operacija, već simbol hrabrosti, otpora i zajedništva hrvatskog naroda, naše predanosti i odlučnosti, spremnosti na žrtvu i istinske vjere u ispravnost onog što činimo.

To je ono što nas je vodilo u Domovinskom ratu, a vodi nas i danas. Kao hrvatski vojnik sa sigurnošću mogu reći – Hrvatska vojska temelj je naše nacionalne sigurnosti. I dok je hrvatske vojske i policije, Hrvatska je sigurna zemlja!” poručio je pukovnik Pintarić dodavši: “Mojim ratnim prijateljima želim poručiti da ne odustaju od onoga za što smo se zajedno borili i za što smo bili spremni umrijeti, a to je naša Hrvatska! Mi smo je obranili i oslobodili kada mnogi nisu vjerovali da ćemo uspjeti. A uspjeli smo! Hrvatska je primjer kako se snagom zajedništva ostvaruju velike stvari, a hrvatski branitelji uzor su mladim generacijama kako se voli i brani domovina. U tom zajedništvu i s tim domoljubljem nastavimo graditi Lijepu Našu. I ne dopustimo da nas podijele razlike, neka nas poveže zajednička vizija bolje budućnosti, one u kojoj će Hrvatska biti iznad nas,” zaključio je pukovnik Pintarić.

 Hrvatska neće nikad dopustiti napade na Oluju

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima potom je uputio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazavši kako su hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja te mudrost hrvatskog državnog vodstva označile 1995. kao najveću godinu u hrvatskoj povijesti. “Hrvatski branitelji utkali su sebe u hrvatsku povijest i slobodu,“ kazao je Plenković napomenuvši kako je politika ove vlade vođena željom da se braniteljski, vojni i policijski resori unaprijede u svakom pogledu, te je, među ostalim, obrambeni proračun povećan 100 posto, povećana su prava hrvatskih vojnika, a opremanje i modernizacija Hrvatske vojske je prioritet.

“Oluja je oslobodi-lačka operacija, temelj hrvatske slobode i hrvatske države i Hrvatska neće nikad dopustiti napade na Oluju, na hrvatske vojnike i policajce,“ poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković iz Knina

“Oluja je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode i hrvatske države i Hrvatska neće nikad dopustiti napade na Oluju, na hrvatske vojnike i policajce,“ poručio je na kraju predsjednik Vlade Plenković iz Knina. U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio njegov predsjednik Gordan Jandroković koji je istaknuo kako se teško bilo izboriti za slobodu. “Naša je pobjeda u Oluji bila veličanstven pothvat. Oluja je stvorila temelj za sve naše kasnije napretke. Pobijedili smo u nametnutom ratu, pokazali smo duh pobjednika i veliko hrvatsko srce,“ kazao je Jandroković.

“Hrvatska je primjer kako se snagom zajedništva ostvaruju velike stvari, a hrvatski branitelji uzor su mladim generacijama kako se voli i brani domovina. U tom zajedništvu i s tim domoljubljem nastavimo graditi Lijepu Našu,” rekao je pukovnik Mihael Pintarić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputivši čestitke u prigodi obljetnice zahvalio je hrvatskim braniteljima na slobodi, odao poštovanje našim palim herojima te kazao kako smo ovdje da prenosimo baklju slobode i pobjede. Svečani program upotpunili su svojim nastupom Klapa “Sv. Juraj“ HRM-a i Policijska klapa “Sv. Mihovil. Visoki državni i vojni uzvanici potom su se uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Za sve zainteresirane organiziran je i Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, a u poslijepodnevnim satima održan je i doček maratonaca i biciklista te motodefile.

Tekst: Vesna Pintarić; Foto: Tomislav Brandt, Filip Klen