Položena kobilica ploveće baze

Polaganjem kobilice u General Dynamicsovu brodogradilištu NASSCO u San Diegu, 30. siječnja počela je gradnja ESB (Expeditionary Sea Base) plovila za potporu američke mornarice. USNS “Miguel Keith” zadnji je brod u klasi Montford Point, koju čini ukupno pet plovila u dvjema inačicama. Prva je inačica ESD (Expeditionary Transfer Dock).
Brodovi USNS “Montford Point” (T-ESD 1) i USNS “John Glenn” (T-ESD 2) u operativnoj su uporabi. Prva inačica ESB-a, USS “Lewis B. Puller” (ESB 3) dostavljena je 2015. godine. USNS “Hershel ‘Woody’ Williams” (ESB 4) kršten je u listopadu prošle godine, trenutačno je na pokusnim plovidbama, a dostava se očekuje krajem veljače. ESB plovila fleksibilne su, modularne platforme optimizirane za pružanje potpore mornaričkim misijama, uključujući specijalne operacije, protuminsko djelovanje iz zraka, humanitarne operacije te tradicionalne vojne zadaće.

(Ilustracija: US Navy)

Dizajn plovila temeljen je na četirima glavnim sposobnostima i podrazumijeva prostorije za smještaj i okupljanje postrojbi, postrojenja za zrakoplovstvo, mogućnost sidrenja u području pogodnom za potporu operacija, prostorije za skladištenje, održavanje i sklapanje opreme i naoružanja te sustave za nadzor i zapovijedanje. Riječ je, dakle, o pravoj plovećoj bazi. ESB-ovi imaju sletnu palubu namijenjenu helikopterima tipa MH-53 i MH-60 s opcijom za tiltrotore MV-22 Osprey, kao i zrakoplovni hangar te višenamjensku misijsku palubu. Plovilo je dugo 239 m te ima mogućnost smještaja do 250 osoba. Dostava petog broda u klasi predviđena je za ožujak 2019. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ