Porinut drugi Hobart

Drugi od ukupno tri razarača klase Hobart, imena “Brisbane” namijenjen australskoj ratnoj mornarici 15. je prosinca svečano porinut i ujedno kršten u Adelaideu. Početak brodograđevnih pokusnih plovidbi određen je za kraj 2017. dok je primopredaja planirana za rujan 2018.
Nova klasa Hobart temeljena je na projektu višenamjenske fregate F-100 španjolske Navantije. Osnovne brodograđevne značajke nove klase očituju se u duljini od 147 m, širini 18,6 m, gazu 5,17 m te najvećoj istisnini 7000 t. Propulzijski sustav temelji se na CODOG konfiguraciji, a uporabom isključivo plinskih turbina i vijaka s promjenjivim usponom krila postizat će brzine veće od 28 čvorova. Projektni doplov iznosi 5000 NM pri brzini od 18 čvorova. Posadu čini 186 članova uz dodatnih 16 članova zračne eskadrile.

(Foto: AWD Alliance)

Razarači klase Hobart opremljeni su Aegisovim borbenim sustavom Baseline 7.1, faznim radarom AN/SPY-1D(V), tragalačkim radarom, PZO projektilima RIM-66 i RIM-162 te dvama četverostrukima lanserima protubrodskih projektila Harpoon. Razarači će nositi i mornarički borbeni helikopter MH-60R Seahawk “Romeo”.
Konzorcij AWD Alliance koji je odgovoran za isporuku triju razarača klase čine brodograditelj ASC, Raytheon Australia i australsko ministarstvo obrane, a vrijednost programa poznatog pod projektnom oznakom SEA 4000 iznosi osam milijardi dolara. Prvi razarač u klasi Hobart porinut je u svibnju 2015., uspješno je završio primopredajna ispitivanja u rujnu ove godine, a dostava je planirana u lipnju 2017., s gotovo dvije godine zakašnjenja. Konsolidacija i integracija trupa trećeg i zadnjeg razarača “Sydney” bit će izvedena tijekom 2017. pri čemu je dostava broda planirana za ožujak 2020.

M. PTIĆ GRŽELJ