Porinut prvi razarač klase Hobart

Prvi razarač klase Hobart namijenjen protuzračnoj obrani za potrebe australske Kraljevske ratne mornarice porinut je 23. svibnja u brodogradilištu ASC u blizini Adelaidea. Događaj je organiziran usred objave o daljnjoj odgodi terminskih planova i prekoračenjima troškova programa. No, ministar obrane Kevin Andrews objavio je kako porinuće smatra ključnim postignućem u cjelokupnom programu AWD (Air Warfare Destroyer)  vrijednosti 7,2 milijarde dolara. U zajedničkoj izjavi s ministrom financija Mathiasom Cormannom dan ranije objavio je kako je revizija sugerirala da će završetak AWD programa zahtijevati dodatnih 1,02 milijardi dolara. Istodobno su objavljeni ponovno revidirani terminski planovi za dostavu plovila: prvog broda s prosinca 2014. na lipanj 2017., drugog s ožujka 2016. na rujan 2018. i trećeg s lipnja 2017. na ožujak 2020. Posljednja revizija terminskih planova izvršena je u rujnu 2012.

(Foto: Commonwealth of Australia, Department of Defence)

Nova klasa razarača Hobart temeljena je na projektu višenamjenske fregate F-100 španjolske brodograđevne kompanije Navantia. Osnovne brodograđevne karakteristike nove klase plovila očituju se u duljini 147 m, širini 18,6 m, gazu 5,17 m te najvećoj istisnini 7000 t. Propulzijski sustav temelji se na CODOG konfiguraciji te će uporabom isključivo plinskih turbina i vijaka s promjenjivim usponom krila postizati brzine veće od 28 čv. Projektni doplov iznosi 5000 NM pri brzini od 18 čv dok posadu čini 186 članova uz dodatnih 16 članova zračne eskadrile.


Australski su ministri također najavili da počinje proces ograničenog natječaja. On će se raspisati za ugovornog rukovoditelja za preostali tijek programa AWD u brodogradilištu ASC, koje je u državnom vlasništvu, ili za povećanje kapaciteta ASC-a, također u partnerstvu s vanjskom tvrtkom. Australska vlada je u prosincu 2014. pozvala stručnjake iz tvrtki BAE Systems, Navantia i Raytheon s ciljem podizanja programske produktivnosti u samome brodogradilištu.


Maja PTIĆ GRŽELJ