Projekti iz Australije

(Foto: Ocius Technology / Facebook)

Australska ministrica obrambene industrije Melissa Price najavila je 16. lipnja potpisivanje osam ugovora sa šest malih tvrtki i dvama sveučilištima. Ukupno su vrijedni više od 21 milijun australskih dolara i namijenjeni su financiranju inovacijskih programa na području obrambene industrije i znanosti. Sredstva će se izdvojiti iz fonda kojem je na raspolaganju 640 milijuna dolara, a projekti obuhvaćaju najnovije svemirske, informatičke i mornaričke tehnologije. Kao primjer navedeno je Sveučilište u Sydneyju, koje je dobilo 6,5 milijuna za razvoj elektroničkog prijamnika, tj. optičkog senzora koji koristi tehnike usmjeravanja svjetlosti za povećanje situacijske svjesnosti u vojnim operacijama. S druge strane, mala tvrtka Ocius, specijalizirana za razvoj autonomnih bespilotnih površinskih plovila, dobila je sredstva za nastavak rada na plovilu Bluebottle, koje može provoditi nadzor mora i prijenos podataka u realnom vremenu.

(Foto: Commonwealth of Australia)

Australci su bili aktivni i u velikim mornaričkim projektima. U svibnju je HMAS “Sydney” (42), treći i zadnji australski PZO razarač klase Hobart, službeno ušao u operativnu uporabu ratne mornarice tijekom svečanosti održane na samom plovilu ispred grada čije ime nosi. Gradnja se izvodila pod AWD Allianceom, konzorcijem koji uključuje australsko ministarstvo obrane, tvrtku Raytheon Australia kao integratora borbenih sustava, australski ASC kao brodograditelja i španjolsku Navantiju kao nadzor i voditelja brodograđevnog dijela programa. Nova australska klasa razarača dizajnirana je prema Navantijinu temeljnom konceptu fregate F100. Razarač “Sydney” nastavit će razdoblje testiranja i evaluacije u kojem će se integrirati u flotu, a osoblje će razvijati znanja i vještine na borbenom sustavu Aegis. Prvi razarač u klasi, nazvan “Hobart”, u operativnoj je uporabi od 2017., a drugi, “Brisbane”, od 2018. godine.
Osnovne brodograđevne značajke klase očituju se u duljini od 147 m, širini 18,6 m, gazu 5,17 m te najvećoj istisnini od 7000 t. Propulzijski sustav temelji se na CODOG konfiguraciji, a uporabom isključivo plinskih turbina i vijaka s promjenjivim usponom krila postizat će brzine veće od 28 čvorova. Projektni doplov iznosi 5000 NM pri brzini od 18 čvorova. Posadu čini 186 članova uz dodatnih 16 članova helikopterske eskadrile. Razarači klase Hobart opremljeni su Aegisovim borbenim sustavom Baseline 7.1, faznim radarom AN/SPY-1D(V), tragalačkim radarom, PZO projektilima RIM-66 i RIM-162 te dvama četverostrukim lanserima protubrodskih projektila Harpoon. Razarači će nositi i mornarički borbeni helikopter MH-60R Seahawk Romeo.
Plovila klase Hobart klasificirana su u prvom redu kao razarači naoružani vođenim projektilima (DDG), a zamijenit će fregate klase Adelaide (dizajn američkih plovila klase Oliver Hazard Perry). Samo su dva broda klase Adelaide od izvornih šest ostala u aktivnoj uporabi.

Maja PTIĆ GRŽELJ, Domagoj VLAHOVIĆ