Porinuto besposadno plovilo ULAQ

(Foto: Ares Shipyard)

Brodogradilište ARES i tvrtka Meteksan Defense, koji su u listopadu 2020. pokrenuli turski program razvoja naoružanih besposadnih površinskih vozila ULAQ, porinuli su u Antalyji prototip i počeli brodograđevna ispitivanja.
Sljedeći je kratkoročni cilj tvrtki uspješna provedba pokusnih plovidbi i ispitivanja gađanja vođenim projektilom. ULAQ je dug 11 metara i izgrađen od modernih kompozitnih materijala. Ima doplov 400 km, postiže brzinu od 65 km/h, nosi do 2000 kg korisnog tereta te ima sposobnost dnevnog/noćnog motrenja, kao i šifriranu komunikaciju te mogućnost upravljanja iz pokretnih i fiksnih kopnenih sredstava ili s brodova. Sustav će se, među ostalim, moći koristiti za obavještajno-nadzorno-izvidničke misije, djelovanje protiv površinskih ciljeva, pratnju brodova i brodskih konvoja te zaštitu strateške infrastrukture.
Naoružanje prototipnog plovila uključuje četverocijevni lanser višenamjenskog laserski vođenog projektila CİRİT kalibra 70 mm, koji ima domet osam kilometara i namijenjen je djelovanju protiv “mekih” nepokretnih i pokretnih ciljeva. Tu je i dvostruki lanser za višenamjenski projektil L-UMTAS s poluaktivnim laserskim navođenjem, koji također ima domet osam kilometara, no namijenjen je oklopljenim ciljevima. Oba sustava isporučuje domaća tvrtka Roketsan, a ispitivanja s bojnim streljivom planirana su za ovo proljeće. ULAQ će također biti opremljen zapovjedno-komunikacijskim uređajima i sustavima za elektroničko ratovanje u svrhu potpore različitim operacijama. Proizvođači navode da ULAQ nije jednostavno daljinski upravljano plovilo, nego autonomno plovilo s umjetnom inteligencijom.

Maja PTIĆ GRŽELJ