Turski mornarički projekti

Tursko brodogradilište Ares predstavilo je koncept vrlo brzog presretačkog plovila (interceptora) nove generacije. Prema navodima iz tvrtke, ono bi trebalo uvelike promijeniti percepciju presretanja u mornaričkom operativnom području. Plovila Ares 32 duga su 32 metra, a postižu brzine veće od 45 čvorova uz vrlo visoke manevarske sposobnosti. Stoga bi uz brza presretanja mogla vršiti i hit & run misije na visokim stanjima mora do 6. S doplovom od 2000 nautičkih milja imaju priličnu operativnu pokrivenost koja se proteže dalje od isključivih gospodarskih pojaseva. Presretači su razvijeni u dvije inačice. Ares 32 Predator konfiguriran je tako da može nositi lansere za Roketsanove krstareće projektile Çakır učinkovitog dometa većeg od
150 km, baš kao i za laserski vođene rakete kraćeg dometa L-UMTAS. Inačica Ares 32 Dagger opremljena je lanserima za infracrveno / laserski vođene rakete za ciljeve relativno manjeg dometa. Obje inačice imaju daljinski upravljane automatski stabilizirane mornaričke oružne stanice na pramčanoj palubi s topovima kalibra 25 ili 30 mm. Na gornjoj palubi dvije su strojnice kalibra 12,7 mm. Plovila imaju sustave upravljanja paljbom najnovije tehnologije, X i S-Band radare, elektrooptičke sustave za nadzor i označavanje te gumene čamce s tvrdim dnom (RHIB) s rampom na stražnjoj palubi za ukrcaj te misije traganja i spašavanja (SAR). Proizvođač navodi i da plovila imaju vrlo nizak radarski i infracrveni potpis.

(Foto: Turkish Naval Forces)

Iz Turske stižu i vijesti da će preostale tri fregate klase “I” (Istanbul) za mornaricu biti građene istodobno u tri privatna brodogradilišta. Turska obrambena agencija (SSB) dodijelila je ugovor o gradnji konzorciju koji čini STM i TAIS. Inače, STM na turskom nacionalnom modernizacijskom projektu MILGEM, kojem pripada i klasa Istanbul, radi od samog početka. Riječ je o projektu koji treba opskrbiti ratnu mornaricu nizom suvremenih brodova različitih tipova i namjena. S druge strane, TAIS je još jedan konzorcij triju spomenutih privatnih brodogradilišta. Prvo plovilo projekta fregata klase Istanbul, buduća TCG Istanbul (F-515, na fotografiji), porinuta je 23. siječnja 2021. u brodogradilištu Istanbul Naval Shipyard. U operativnoj uporabi trebala bi se naći već ove godine. U međuvremenu je partnerstvo STM-a i TAIS-a pobijedilo na natječaju za gradnju preostalih brodova iz projekta za koje se i prije spominjalo da će se graditi u privatnim brodogradilištima. Partnerstvo STM-TAIS gradit će drugu, treću i četvrtu fregatu u klasi i isporučiti ih za 36 mjeseci.

Maja Ptić Grželj