Postrojavanje u Kranjčevićevoj

Prve odore Hrvatske vojske u načelu su modificirane odore Teritorijalne obrane OS SFRJ i povijesno-tradicijske ceremonijalne odore, obje prvi put nošene na postrojavanju Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj. Povijesno-tradicijska odora u izvornom je obliku zadržana do danas i jedina je odora hrvatskih oružanih formacija koja nije doživjela izmjene

Fotografija: Pripadnici ZNG-a na postrojavanju u Kranjčevićevoj 28. svibnja 1991. godine. Nose odore Teritorijalne obrane s tzv. planinskom kapom. Na kapi se jasno vidi oznaka lugara koja se koristila u Jugoslaviji na ovratniku kao tzv. latica. Nije poznat razlog nošenja te oznake. Međutim, uočava se i podšivena oznaka pripadnosti na rukavu. (Izvor: Josip Lucić (glavni urednik), Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje, 2011., autor Marko Perić)

Postrojavanje tad još sastavnica MUP-a na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj 28. svibnja 1991. obilježava se kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske. No, taj je događaj, dublje analizirajući, bio pun presedana i konfuzije. Naime, na postrojavanju u svibnju 1991. u Kranjčevićevoj pripadnici ZNG-a bili su u službenim odorama Teritorijalne obrane SR Hrvatske s čije je taborske kape uklonjena zvijezda petokraka i stavljena oznaka pripadnosti ZNG-u, prva oznaka Hrvatske vojske. Valja se sjetiti te oznake zato što je prošla brojna bojišta i doživjela brojne inačice raznih proizvođača: od IKOM-a, preko Radionice primijenjene umjetnosti, Podravke do poduzeća Autora Celje.

Oznaka je izrađena tehnikom punog otiska, uglavnom na metalu, sa stiliziranim emajliranim grbom u sredini okruženim reljefnim pleternim ornamentom. No, istraživače je zainteresirala oznaka pripadnosti viđena na lijevom rukavu odore Teritorijalne obrane u prigodi postrojavanja u Kranjčevićevoj. Ako se bolje analiziraju fotografije i videozapisi, jasno je vidljiva nova oznaka izvedena na zelenoj čohi, koja je sadržavala stilizirani prikaz hrvatskog grba sastavljen od šahovnice izvezene u izvornim bojama i okružene žutim opšivom i krune izvezene žutim koncem okružene tropletom žute boje, a korištena je prvi put na postrojavanju ZNG-a. Međutim, na fotografijama se vidi kako je ta oznaka iz nekog razloga podvijena u donjoj polovini pa nije jasno što je izvedeno u tom dijelu.

Pripadnici MUP-a u službenim odorama milicije s drugom inačicom oznake pripadnosti MUP-u za kape, koja je vrlo kratko korištena na tim odorama. Pripadnici tom prilikom nose zimske odore iako su prema pravilniku u upotrebi trebale biti one ljetne. (Izvor: Josip Lucić (glavni urednik), Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje, 2011., autor Marko Perić)

Dulje vremena nakon tog postrojavanja utvrđeno je kako je na donjoj polovini izvedena pokrata OSRH izvezena bijelim vezom, no neposredno prije postrojavanja jedinica pripadnicima u postroju naređeno je da dio oznake pripadnosti koji sadrži pokratu OSRH uklone, podšiju ili odrežu. Tek naknadno, nakon svečane promocije, pristupilo se izradi oznake pripadnosti koja je, umjesto OSRH, sadržavala pokratu ZNG RH.

Ne treba zaboraviti da je ZNG ustrojen kao posebna formacija nastala reorganizacijom Ministarstva unutarnjih poslova, što je potvrdio Sabor u travnju 1991. godine izglasavanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima, kojim su definirani poslovi Službe za zaštitu ustavnog poretka i ZNG-a te da je korištenje termina Oružane snage Republike Hrvatske (OSRH) čak i na oznaci bilo možebitno vrlo problematično.

Na postrojavanju u Kranjčevićevoj pojavljuju se prvi put i pripadnici počasne postrojbe Predsjednika Republike Hrvatske u počasnim ceremonijalnim povijesno-tradicijskim odorama, koje će do danas ostati neizmijenjene. Te su odore pokrenule mnoga proturječja i suprotstavljena mišljenja, ali svakako zaslužuju poseban članak.

Tekst Marin Sabolović