Potvrda TKMS-a

(Foto: TKMS)

Njemačko-norveški projekt nabave podmornica Type 212 sa zračno neovisnom propulzijom (AIP) pomaknuo se još korak naprijed. Vlada Norveške otkrila je da su državne agencije za nabavu obrambenih sustava dviju zemalja primile 30. listopada ponudu izvođača – tvrtke ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) – i počele zajedničku ocjenu ponude. Dvije će zemlje potom ući u pregovore s brodogradilištem. Bude li sve prema planu, prva podmornica trebala bi biti isporučena sedam godina nakon potpisivanja ugovora o gradnji.
Norveška i Njemačka nabavljaju šest istovjetnih podmornica Type 212 CD (zajednički dizajn), nakon što je TKMS u veljači 2017. odabran kao povoljniji ponuđač (u konkurenciji je bio i francuski Naval Group). Njemačka mornarica već koristi šest podmornica Type 212, a talijanska četiri.
Norveška će kupiti četiri podmornice. One će zamijeniti postojećih šest klase Ula koje su ušle u operativnu uporabu između 1989. i 1992., a sredinom idućeg desetljeća isteći će im vijek uporabe.
Osim na gradnji podmornica, Njemačka i Norveška uspostavile su i suradnju svojih mornarica te suradnju na istraživačko-razvojnim projektima i na području raketne tehnike.
Nove podmornice Type 212 CD imat će malu radarsku zamjetljivost poput izvornog Typea 212, a karakterizirat će ih povećan doplov, veća brzina i autonomija.

Maja PTIĆ GRŽELJ