Dostava treće fregate F125

(Foto: TKMS)

Njemačka brodograđevna grupa Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) predala je treću fregatu F125, imena Sachsen-Anhalt, njemačkom državnom uredu za opremanje oružanih snaga (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr – BAAINBw) tijekom službene svečanosti u Wilhelmshavenu. Dostava četvrte, ujedno zadnje fregate u klasi Rheinland-Pfalz, planirana je za kraj ove godine.
Potpuno redizajnirani brodovi klase F125 imaju oko 28 000 senzora koji im daju vrlo visok stupanj automatizacije, što omogućava smanjenje broja članova posade za približno pola u odnosu na prethodne njemačke klase fregata. Brodovi mogu ostati u operativnom području do dvije godine. Osim tradicionalnih zadaća obrane vlastitog teritorija, fregate su dizajnirane za sprečavanje sukoba i upravljanje krizama, kao i za intervencije i stabilizacijske operacije u međunarodnom okruženju. Osim mogućnosti gađanja ciljeva na kopnu i na moru, opremljene su sustavima za protuzračnu obranu i helikopterima.
Ugovor za izgradnju četiriju fregata stupio je na snagu u lipnju 2007. godine. Slijedile su faze koncepta, dizajniranja i detaljnog projektiranja. Fregate su nosivosti oko 7200 tona, duge 149, a široke 18 metara. Postižu najveću brzinu od 26 čvorova. Oko 90 posto sustava razvijeno je posebno za taj tip broda. Nositelj je spomenutog ugovora konzorcij ARGE F125 koji obuhvaća TKMS i brodogradilište Lürssen. Pramčani dijelovi izgrađeni su u Lürssenovim brodogradilištima u Bremenu te Wolgastu. Izgradnja krmenih dijelova, spajanje dviju polovica plovila, daljnje opremanje, pokusne plovidbe i ispitivanja provode se u još jednoj Lürssenovoj lokaciji u Hamburgu.

Maja PTIĆ GRŽELJ