Krštena treća fregata F125

Svečanost krštenja treće od četiriju njemačkih stabilizacijskih fregata klase Baden-Württemberg (program F125) održana je 9. ožujka u njemačkom brodogradilištu Blohm+Voss u Hamburgu. Ime nove fregate bit će Sachsen-Anhalt. Program je također poznat i pod imenom SFP (Stabilization Frigate Program). Klasa je namijenjena njemačkom RM-u, a zamijenit će osam fregata F122 klase Bremen građenih tijekom 1980-ih. Nove fregate grade se u brodogradilištima njemačkih tvrtki ThyssenKrupp Marine Systems i Friedrich Lürssen Werft, koje su zbog programa osnovale konzorcij ARGE F125. Prema dostupnim podacima, ukupna je vrijednost ugovora o gradnji četiriju plovila oko dvije milijarde eura.
Nakon krštenja prvih dviju fregata Baden-Württemberg (na fotografiji) u prosincu 2013. godine i Nordrhein-Westfalen u travnju 2015. godine, ovo je bio novi važan korak u programu. Fregata Sachsen-Anhalt bit će predana njemačkoj agenciji za vojnu nabavu BAAINBw početkom 2019. Lučka ispitivanja i testiranja prve fregate F125, Baden-Württemberg, u uznapredovaloj su fazi, pri čemu će pokusne plovidbe početi, kako je i planirano, ovog proljeća. Primopredaja prvog broda Baden-Württemberg zakazana je za sredinu 2017. godine.

(Foto: 2015 Bundeswehr / Björn Wilke/Presse- und Informationszentrum Marine)

Fregate klase Baden-Württemberg, duljine 149,6 m, maksimalne širine 18,8 m, gaza 5,4 m i istisnine 7100 tona te najveće brzine od 26 čv u CODLAG propulzijskoj konfiguraciji, bit će prva plovila njemačke mornarice posebno projektirana i opremljena za tzv. stabilizacijske operacije. Stabilizacijske postrojbe osmišljene su kao potpora borbenom djelovanju u dugotrajnim svjetskim krizama nižeg i srednjeg intenziteta. Brodovi će sudjelovati i u mirovnim operacijama, a u usporedbi s fregatama klase F124 i F123 bit će permanentno opremljeni s manje temeljnog naoružanja u odnosu na plovila sličnih kapaciteta.

Maja PTIĆ GRŽELJ