Potvrda uvježbanosti i spremnosti Raketne bojne

Nadograđivanje stečenih sposobnosti te stjecanje iskustva za nove pripadnike Topničko-raketne pukovnije cilj je vježbe provedene 21. travnja na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik”

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju 21. travnja uspješno je provedeno topničko bojno gađanje sa SVLR-om M-92 Vulkan 122 mm Raketne bojne, Topničko-raketne pukovnije. Cilj je vježbe nadograđivanje stečenih sposobnosti te stjecanje iskustva za novopridošle pripadnike. Ispaljeno je četrdeset trenutno-fugasnih projektila s četiri oružja na dva cilja na udaljenosti oko 9500 metara.

”Postrojba je kroz tri kontingenta u Poljskoj u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti dokazala i dosegnula određene sposobnosti, a ova je vježba nastavak njihove obuke kojom se stečena znanja i iskustva nadograđuju te prenose na novopridošle pripadnike,“ istaknuo je načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Topničko-raketne pukovnije pukovnik Davor Stefanović.

Pripadnici Raketne bojne započeli su svoj radni dan pripremom raketa i lansera te punjenjem naoružanja. Potom su otišli na paljbeni položaj gdje su usmjerili naoružanje i čekali elemente za gađanje. Sve se odvijalo metodički i brzo pa je teško povjerovati da je nekima ovo prvo iskustvo topničkog bojnog gađanja.

Uništeni ciljevi

Poručniku Ediju Caderu, u ulozi vršitelja dužnosti zapovjednika bitnice, ovo je prvo bojno gađanje sa SVLR-om M-92 Vulkan. ”Zahvaljujući svakodnevnoj obuci i iskustvu starijih pripadnika uspješno je provedeno bojno gađanje te je ostvarena vatrena zadaća po ciljevima. Zadovoljan sam ovim iskustvom i bit će mi od velike koristi u daljnjem radu,“ rekao je poručnik Cader.

Iskustvo prvog bojnog gađanja u ulozi zapovjednika paljbenog voda opisala je poručnica Ivana Galović: ”Toliko smo uvježbavali da već pogledom na brojeve automatski izračunavam popravke. Sve to ide brzo i nije teško. U vodu ima starijih i iskusnijih kao i novopridošlih pripadnika, no nije bilo nikakvih sumnji  jer smo dobro uvježbani, a to smo i potvrdili. Ovo je dragocjeno iskustvo.“

Ciljevi su uništeni i neutralizirani u očekivanom roku i time je potvrđena uvježbanost i spremnost Raketne bojne, a novi pripadnici postrojbe bogatiji su za iskustvo.

TEKST  Martina Stanković   

Foto  Mladen Čobanović