Predavanja o islamu za pripadnike 8. HRVCON RS

Za potrebe preduputne obuke za odlazak u mirovni misiju Odlučna podrška (Resolute support) NATO-ve misije potpore miru u Afganistanu, koja je započeta 1. siječnja 2015. godine kao nastavak odnosno zamjena operacije ISAF koja je završila 28. prosinca 2014., Zapovjedništvo Gardijske oklopne mehanizirane brigade zatražilo je predavanja predstavnika Islamske zajednice u Hrvatskoj za pripadnike 8. HRVCON-a. Slijedom toga Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo organizirala je, koordinirala i provela navedenu zadaću upriličivši predavanja u četvrtak, 26. listopada, na vojnom poligonu HKoV-a Gašinci.
Uvodni dio predavanja održao je djelatnik SSOJI Mirko Ćosić koji je prezentirao povijest suradnje Republike Hrvatske i Islamske zajednice od 1906. godine kada je Hrvatski sabor donio odluku da je islam, kao i druge religije, autohtona vjera u Hrvatskoj čime je Hrvatska postala druga europska zemlja koja je priznala islam kao službenu religiju, nakon Austrije koja je to učinila 1912., pa sve do potpisivanja ugovora Između Vlade RH i Islamske zajednice 2002. godine kao kruna dotadašnje dugogodišnje suradnje. Na koncu izlaganja Ćosić je ukratko predstavio predavača iz Islamske zajednice Nermina ef. Botonjića, Tajnika Islamske zajednice i koordinatora za suradnju sa MORH-om.
Predavanje efendije Botonjića bilo je koncipirano od više tematskih cjelina od kojih su najvažnije: temelji islama, plemenski ustroj i običajno pravo u Afganistanu, povijest i mentalitet domicilnog stanovništva te razlike između sunitskog i šitskog poimanja islama.
Na koncu predavanja nazočnima se obratio voditelj preduputne obuke satnik Krunoslav Slavinec zahvalivši se na korisnim i poučnim savjetima koje su mogli čuti tijekom predavanja.