Predstavljanje Zaklade vojne solidarnosti

Predstavljanjem Zaklade vojne solidarnosti u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu 7. veljače 2019. zaključen je prvi ciklus informiranja o Zakladi za pripadnike Hrvatske vojske i djelatnike Ministarstva obrane RH. Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov nazočio je predstavljanju. “Bilo je govora o ovoj ideji već nekoliko godina, a sad je došlo vrijeme da se ona i primijeni na najbolji mogući način,” poručio je general Šundov, ističući kako Zaklada vojne solidarnosti osigurava pomoć najpotrebitijima.

Okupljenima se obratio i upravitelj Zaklade brigadir Davor Kiralj, a predsjednik Upravnog odbora Zaklade pukovnik Ante Čokolić održao je prezentaciju o Zakladi.
Zaklada vojne solidarnosti osnovana je sukladno Zakonu o Zakladi vojne solidarnosti (NN 68/18) koji je Hrvatski sabor 13. srpnja 2018. jednoglasno usvojio, a temeljem kojeg je krajem 2018. godine Zaklada počela s radom. Konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Zaklade, na kojoj su izabrani predsjednik i zamjenici predsjednika Upravnog odbora te upravitelj i zamjenica upravitelja Zaklade, održana je 27. studenog 2018., a na konstituirajućoj sjednici Povjerenstva 7. prosinca 2018. izabrani su predsjednik Povjerenstva i njegovi zamjenici. Povjerenstvo Zaklade vojne solidarnosti čini devet članova, među kojima su predstavnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera, pristožernih postrojbi i svih grana Hrvatske vojske.

Slijedom ustrojavanja zakladnih tijela i donošenja Odluke o uvjetima i postupku dodjele solidarne pomoći iz sredstava Zaklade vojne solidarnosti i Poslovnika o radu zakladnih tijela, provedeno je terensko informiranje pripadnika HV-a i djelatnika MORH-a o Zakladi. Upravitelj Zaklade i zamjenica upravitelja te članovi Upravnog odbora tijekom siječnja i veljače 2019. godine predstavili su Zakladu u gotovo 30 vojarni Hrvatske vojske na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, pri čemu su održane prezentacije za oko 5000 djelatnih vojnih osoba te državnih službenika i namještenika s ciljem informiranja zainteresiranih o svrsi i načinu funkcioniranja Zaklade. Osnivanjem Zaklade omogućeno je pružanje dodatne potpore zaposlenicima obrambenog resora u svim oblicima stradavanja i ugrožavanja njihova socijalnog statusa, kao i pružanje financijske pomoći članovima njihovim obiteljima.

OJI
Foto: J. Kopi