Prelet zračnih snaga i taktička vježba ZSS-a, HRZ-a, PZO-a

Nakon prolaska pješačkog postroja uslijedio je letački dio svečanog vojnog mimohoda u kojem su sudjelovale zračne snage HRZ-a i PZO-a i Ministarstva unutarnjih poslova. Letački su program otvorili, leteći u bliskoj formaciji, tri helikoptera Bell 206B JetRanger III, nakon čega su uslijedili i preleti  školskih aviona Zlin 242 L, helikoptera Mi-171Sh, protupožarnih aviona Air Tractor AT-802 i Canadairi CL-415. Zračne snage MUP-a predstavile su se s tri helikoptera iz sastava Zrakoplovne jedinice Zapovjedništva specijalne policije.
U letačkom je dijelu sudjelovala i akrobatska grupa ”Krila Oluje” koja upravo 5. kolovoza slavi jubilarnu desetu obljetnicu svog uspješnog djelovanja. Lete na avionima Pilatus PC9M, a ovom su prigodom izveli samo manji dio svog zahtjevnog programa koji nikog od gledatelja nije ostavio ravnodušnim. Nakon efektnog završnog razlaza ispraćeni su burnim pljeskom.
U posljednjem dijelu letačkog programa održana je združena taktička vježba  pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i posada helikoptera Mi-8 MTV-1 HRZ-a i PZO-a. Pripadnici ZSS-a demonstrirali su tehniku spuštanja niz konop koja se koristi za spuštanje sa zgrade, iz helikoptera, sa stijena, a na mimohodu su je iskoristili za spuštanje sa zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice. U drugom su dijelu vježbe pripadnici ZSS-a s pripadnicima HRZ-a i PZO-a prikazali izvlačenje ljudstva tehnikom ”grozd“ koja se, među ostalim, koristi i u akcijama traganja i spašavanja kojima se spašavaju ljudski životi.

Foto: Josip Kopi i Tomislav Brandt