Primjer uspješno izvedene i besprijekorno vođene operacije

Prisjetivši se žrtve koju su podnijeli hrvatski branitelji, ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je ovaj događaj prilika za izražavanje potpore njihovu sudjelovanju u svim sferama društvenog života

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvima Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH nazočio je 9. rujna u Gospiću svečanom obilježavanju 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Medački džep.

Svečanost je počela misom u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, nakon čega su kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijenci su položeni i u vojarni “9. gardijske brigade Vukovi” te kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši.

Uz ministra obrane s izaslanstvima, svečanosti je nazočio izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anita Pocrnić-Radošević, izaslanica ministra unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, predstavnici Ličko-senjske županije i Grada Gospića, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Prisjetivši se žrtve koju su podnijeli hrvatski branitelji, ministar Banožić rekao je kako je ovaj događaj prilika za izražavanje potpore njihovu sudjelovanju u svim sferama društvenog života.

“I dandanas aktivni ste na mnogim poljima, što i sam mogu posvjedočiti unutar Ministarstva obrane, gdje pokazujete interes za modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske. U tome sudjeluje i Vlada Republike Hrvatske. Naši su odnosi i komunikacija izvrsni i vjerujem kako će se i nastaviti,” rekao je ministar Banožić i dodao kako vojno-redarstvena operacija Medački džep dokazuje svu zahtjevnost i težinu oslobađanja okupiranih područja.

Snažna i formirana vojska

“S jasno završenom operacijom dali ste snagu svim ostalim hrvatskim braniteljima u drugim okupiranim dijelovima Hrvatske da imaju nadu kako će se i kod njih ta priča jasno završiti. Pokazali ste da je naša vojska formirana i snažna unatoč brojnijem neprijatelju. Upravo je u tim trenucima trebalo pronaći volju i hrabrost da se pribavi sve ono što je služilo za obranu naših domova,” istaknuo je ministar obrane, ističući važnost promicanja istine o Domovinskom ratu među mladim generacijama.

“Domovinski rat nikad ne smije biti podloga za politička djelovanja ili rasprave,” zaključio je ministar obrane.

Admiral Hranj zahvalio je svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u VRO Medački džep. Istaknuo je kako je naša zadaća trajno čuvanje uspomene na teška ratna vremena i žrtvu hrvatskih branitelja.

“Ova je operacija primjer uspješno izvedene, besprijekorno vođene operacije koja je ostvarila sve svoje postavljene zadaće i ostat će zabilježena kao vrlo važna u povijesti hrvatskog naroda i države. Potvrdila je da Hrvatska vojska izrasta u moćnu organizaciju, sposobnu i spremnu za izvršenje zadaća koje su pred njom stajale,” poruka je načelnika GS OSRH.

Sudionik VRO Medački džep umirovljeni brigadir Miodrag Hećimović prisjetio se tijeka operacije i rekao kako je zbog načina planiranja i izvođenja te hrabrosti i odlučnosti samih sudionika bila nezaustavljiva.

“Danas s ovog mjesta sve skupa pozivam na zajedništvo. Da se više uvažavamo i puno više razgovaramo, da zajedno izgradimo bolju, pravedniju i prosperitetniju državu i društvo za naše mlade, da žrtva ne bi bila uzalud, nego kao što sjaji naša pobjeda i Domovinski rat, tako da sjaji i kompletna država,” poručio je Hećimović.

Tekst: OJI

Foto: Filip Klen