Pripadnici specijalnih snaga na skijaškoj obuci

U krugu vojarne i na skijalištu Platak pripadnici ZSS-a provodili su temeljnu obuku iz skijanja. Nakon usvajanja temeljnih skijaških vještina, obuku će nastaviti na naprednoj razini, koja će obuhvatiti usvajanje zahtjevnijih skijaških tehnika na uređenim i neuređenim terenima, poput alpskog skijanja i turno skijanja, a u završnoj fazi dodaju se i elementi alpinizma i preživljavanja u planini…

Zima u Gorskom kotaru i snijeg kojeg je na tom području najviše zadnjih su tjedana idealni uvjeti za provedbu skijaške obuke pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga. Riječ je o temeljnoj obuci skijanja koju su prilikom našeg novinarskog posjeta polaznici upravo privodili kraju, a provodila se uz poštivanje mjera vezanih uz širenje koronavirusa. Obuku vode iskusni instruktori skijanja i alpinističkih vještina, koji su znanja stjecali u stranim vojnim središtima partnerskih zemalja specijaliziranim za takvu vrstu obuke i s dugogodišnjom tradicijom njezine provedbe.

“Uvjeti su idealni, a polaznici iznimno motivirani. Jedna je ovo od najboljih skupina koju smo dosad obučavali,” napominju instruktori. Svi su polaznici pripadnici ZSS-a iako na takvu vrstu obuke dolaze i pripadnici ostalih grana i postrojbi OSRH koje imaju potrebe za takvim dodatnim vještinama, kao što su, primjerice, izvidničke postrojbe. Ne treba posebno napominjati kolika je važnost takve obuke za jednu specijalnu postrojbu koja mora biti osposobljena za djelovanje u svim uvjetima i okruženjima. Kad su u pitanju planinski zimski uvjeti to, naravno, uključuje i vrhunske skijaške sposobnosti.

Na temeljnoj obuci polaznici usvajaju osnove skijanja kroz teorijski dio na kojem se upoznaju s opremom, skijaškim ozljedama i njihovom prevencijom te opasnostima u planini, a potom slijedi praktični dio. On obuhvaća prvo vježbe na ravnom poput padanja i ustajanja, potom penjanja, klizačkog koraka i skijaškog stava, a zatim se kreće na skijanje, koje obuhvaća elemente poput ravnog, kosog ili plužnog spusta te različitih tehnika zavoja. Praktičnu obuku provode na širem području matične vojarne te na skijalištu Platak gdje su spuštajući se na skijaškoj stazi prošli i jedno od zadnjih ocjenjivanja usvojenih sposobnosti, svladavanje padine u usponu i spustu prije završnog testiranja i novog kruga obuke.

Nakon usvojenog temeljnog dijela slijedi napredna skijaška obuka koja pak obuhvaća usvajanje zahtjevnijih skijaških tehnika na uređenim i neuređenim terenima, poput alpskog skijanja i turno skijanja. Na naprednoj će obuci uz ostalo morati svladati niz praktičnih elemenata poput brzog vijuganja, skijanja u grbama, po razrovanom i iskijanom snijegu, u dubokom snijegu te terenske skokove. U tom se dijelu obuke više koriste neuređene staze, dubok snijeg i nepristupačniji tereni. U završnoj fazi napredne obuke, koju polaznici provode s punom vojničkom opremom, dodaju se i elementi alpinizma i preživljavanja u planini te turno skijanje.

Za razliku od alpskog, turno ili planinsko skijanje jest skijanje izvan uređenih skijaških staza. Kod turno skijanja koristi se i posebno prilagođena oprema: posebne sklopive skije sa specijalnim vezovima, kože za hodanje (tzv. cucki), štapovi i pancerice. Spomenute kože za hodanje stavljaju se na podlogu skija, a služe za lakše penjanje uz padinu i onemogućavaju klizanje unatrag. Nakon što zadaća bude provedena one se skidaju, a specijalac se brzo izvlači s određenog mjesta. Sve je to oprema zahtijevana za specijalne postrojbe u skladu s NATO-ovim standardima.

Kad i taj dio obuke uspješno završi, polaznik je osposobljen za upućivanje na zadaću u zimskim planinskim uvjetima. Sugovornici nam napominju kako je danas trend specijalnih snaga članica NATO-a upravo obuka i osposobljavanje za djelovanje u takvim ekstremnim prirodnim uvjetima, a pripadnici koji provode zadaću znatno su brži i mobilniji.

No takve sposobnosti naših specijalaca ne služe samo u vojne svrhe nego su do izražaja došle i u situacijama elementarnih nepogoda, kad je trebalo spašavati snijegom zametene stanovnike udaljenih planinskih zaselaka.

Specijalci s kojima smo se družili tijekom jednog dana njihove obuke, uz ostale sposobnosti koje razvijaju kroz temeljne i napredne obuke koje provodi ZSS, uskoro će ovladati i skijanjem, a nakon toga bez problema će i u bilo kakvim uvjetima moći izvršiti svoje zahtjevne i delikatne zadaće.

Tekst: Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt