Promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru

Uoči obilježavanja Dana državnosti, grad Vukovar bio je mjesto dvodnevnog svečanog programa promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”
Glavni događaj dvodnevnog programa promocije 153 polaznika vojnih škola HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” održan je 21. lipnja u svečanom ozračju Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru. Uz članove obitelji i prijatelje promoviranih polaznika, svečanosti je nazočila predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i izaslanik predsjednika Vlade ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadir Željko Dadić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je simbolika održavanja promocije vojnih škola u Vukovaru snažna i jasna poruka svim pripadnicima OSRH. “Žrtva ovoga grada i junaštvo njegovih branitelja svima su vama trajna obveza i poticaj za bespogovornu odanost domovini u uzornoj vojnoj službi ispunjenoj spremnošću žrtvovati se za Hrvatsku,” rekla je Predsjednica te istaknula: “Upravo spomen na Domovinski rat nadahnuće je vašoj hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti u suočavanju sa svim budućim izazovima i u prevladavanju zapreka na koje ćete nailaziti u daljnjoj karijeri.”

Ministar Krstičević istaknuo je ponos zbog toga što je svečanost vraćena onamo gdje i pripada – u grad na Dunavu. “Nema časnijeg mjesta od Vukovara za dodjelu diploma Hrvatskim vojnicima. Vukovar je gravitacijsko središte Hrvatske vojske i simbol naše borbe za slobodu, a Domovinski rat temelj je moderne Hrvatske. Neka vam Vukovar bude inspiracija,” poručio je ministar obrane, uputivši čestitke pripadnicima oružanih snaga partnerskih i savezničkih zemalja koji su za svoje vojno usavršavanje odabrali HVU.

General Šundov naglasio je kako su upravo mladi dočasnici i časnici budućnost OSRH te kako će upravo oni uskoro biti nositelji obrambenog sustava naše domovine: “Nadam se da smo među njima prepoznali i buduće vođe. Bit je liderstva u karakteru – ljudskim i etičkim vrlinama kao što su hrabrost, umjerenost, pravednost, razboritost i mudrost, a bit je karaktera doživotna težnja za osobnom izvrsnošću.”

“Ovom svečanošću želimo vam reći da znamo koliko ste zalaganja i rada uložili u vlastito usavršavanje, a time i postizanje više kvalitete Hrvatske vojske,” poruka je brigadira Dadića. Naglasio je i da će se sustav školovanja i dalje temeljiti ne samo na stručnosti, nego i na pozitivnim iskustvima iz Domovinskog rata, nacionalnom i domoljubnom odgoju, visokim karakternim osobinama dočasnika i časnika te njihovoj sposobnosti i spremnosti na preuzimanje odgovornosti za vođenje i upravljanje postrojbama, zapovjedništvima i sustavima.

Gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je ministru Krstičeviću i Vladi Republike Hrvatske na doprinosu i zalaganju za povratak vojske u Vukovar: “Ne moram posebno objašnjavati od kolike je to važnosti za naš grad. Davno smo odredili kako je dolazak Hrvatske vojske u Vukovar naš strateški interes. Postoji još niz koraka koje moramo poduzeti, a ono što je na gradu Vukovaru jest da tim mladim vojnicima osiguramo stambeno zbrinjavanje i ponudimo ostale sadržaje kako bi imali kvalitetan život. Time bismo stavili krunu na proces dolaska vojske u Vukovar,” rekao je Ivan Penava.

Dvodnevni program povodom promocije u Vukovaru počeo je prethodnog dana, 20. lipnja, polaganjem zajedničkog vijenca Ministarstva obrane Republike Hrvatske i OSRH na Memorijalnom groblju i na spomen-obilježju Ovčara u Vukovaru, nakon čega je uslijedilo misno slavlje u crkvi sv. Filipa i Jakova. Polaganju vijenaca nazočili su načelnik Glavnog stožera OSRH sa suradnicima te izaslanstvo HVU-a. Tom je prigodom general Šundov podsjetio na simboliku grada Vukovara i njegovu važnost za Hrvatsku vojsku, ali i tijek Domovinskog rata. “Vukovar je bio od iznimne važnosti ne samo za obranu grada nego i za bolju organizaciju i naoružanje u drugim dijelovima Hrvatske,” rekao je general Šundov te istaknuo: “Na ovaj način pripadnici Hrvatske vojske na školovanju na HVU-u odaju počast, priznanje i zahvalnost braniteljima Vukovara i svim žrtvama ovog grada. Vjerujem da se svaki mladi časnik, osobito onaj koji završava školovanje i koji se promovira u prvi časnički čin, osjeća posebno zbog toga što će taj čin dobiti upravo na ovom mjestu.”

Ulicama herojskog Vukovara održan je potom svečani mimohod koji je završio polaganjem vijenca kod Križa na Dunavu, podignutom u čast svim poginulim braniteljima za slobodnu Hrvatsku. U večernjim satima građani su mogli uživati u nastupima Jazz orkestra Oružanih snaga, Klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice, akrobatske skupine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” i Počasno-zaštitne bojne.

Nakon svih tih događanja nedvojbeno se može zaključiti da je upravo povratak Hrvatske vojske i promocije polaznika vojnih škola HVU-a u Vukovar najbolji način odavanja počasti tom gradu heroju i simbolu junaštva u Domovinskom ratu.


Svečana promocija polaznika vojnih škola HVU-a održavala se od 2004. do 2011. u Vukovaru, nakon čega se nastavila održavati na HVU-u u Zagrebu. Prošle je godine vraćena u Vukovar.


Među promoviranim je polaznicima i rođena Vukovarka časnica za vojnu psihologiju Ana Antolović. S obzirom na to da je odrasla uz oca hrvatskog branitelja, pripadnika 204. vukovarske brigade, shvaća veličinu zadaće pred kojom se nalazi. Ponosno ističe: “Ovdje sam kako bih služila svojem narodu i dalje se usavršavala, i mentalno i fizički, kako bih na najbolji mogući način mogla pomoći pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci.”


Jelena JAKŠIĆ Foto: Josip KOPI