U Vukovaru održana promocija polaznika vojnih škola

“Ponosni smo što smo ovu svečanost, uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, ponovno vratili u Vukovar gdje joj je i mjesto! To je dokaz poštovanja prema ovom gradu, simbolu otpora, koji je za slobodu jedine Hrvatske podnio golemu žrtvu!” rekao je ministar Krstičević

Vukovar je u subotu 24. lipnja 2017., dan uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, bio mjesto svečanosti povodom promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Programu u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru su uz polaznike časničkih i dočasničkih vojnih programa te njihove prijatelje i članove obitelji, nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-pukovnik Slavko Barić, visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga, vjerske i akademske zajednice, gradskih i županijskih vlasti i drugi. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je čestitajući polaznicima vojnih škola dovršetak jedne od razina vojnog školovanja kako je upravo njihova promocija prilika u kojoj se prepoznaje stvarno zalaganje i trud koji su uložili u unapređivanje i svojih sposobnosti, i hrvatskih Oružanih snaga, ali se jednako tako njihovom promocijom afirmira i Hrvatsko vojno učilište koje s ponosom nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i koje je prošlo dug put do današnjeg statusa izvrsnosti, ne samo kao uspješna vojna, nego i kao sveučilišna i akademska ustanova. Predsjednica je izrazila zadovoljstvo uspješnim završetkom procesa izrade Strategije domovinske sigurnosti i rekla: “Ulaganje u obranu i sigurnost naš je trajni imperativ, a ukoliko se provodi racionalno i optimalno, ono je ujedno i ulaganje u znanost, istraživanje, gospodarstvo i ukupan društveni boljitak.”      
Pozdravljajući sve okupljene u herojskom gradu Vukovaru i čestitajući polaznicima vojnih škola na uspješno završenoj izobrazbi, ministar Damir Krstičević naglasio je važnost povratka te svečanosti u Vukovar. “Ponosni smo što smo ovu svečanost, uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, ponovno vratili u Vukovar gdje joj je i mjesto! To je dokaz poštovanja prema ovom gradu, simbolu otpora, koji je za slobodu jedine Hrvatske podnio golemu žrtvu,” rekao je ministar Krstičević. Tom je prigodom podsjetio kako je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”, tijekom vremena i zahvaljujući velikom radu i zalaganju, kao spoj vrijednog iskustva stečenog u Domovinskom ratu i suvremenih trendova u školovanju danas prepoznato kao mjesto izvrsnosti u školovanju vojnih kadrova, i za naše Oružane snage, i za sve brojnije pripadnike oružanih snaga partnerskih i savezničkih zemalja. Naglašavajući kako je upravo ulaganje u ljude, poštivanje njihova rada te podizanje kvalitete uvjeta njihova života i rada ono što bitno ojačava čitav sustav, ministar Krstičević najavio je nastavak ciljanih aktivnosti u tom smjeru i istaknuo: “Vi, naši mladi, nasljednici ste djela naših hrvatskih branitelja i jamci ste da će pobjednički hrvatski duh zajedništva i dalje ostvarivati ciljeve i jamčiti sigurnost, stabilnost i blagostanje svim građanima Republike Hrvatske. Nikad ne smijemo zaboraviti da je temelj naše sadašnjosti Domovinski rat. Čuvajmo uspomene na naša postignuća i naše junake, ali budimo okrenuti budućnosti!,” rekao je ministar Krstičević ističući i svoje posebno zadovoljstvo što se od ove godine u vojarnu slavne 204. vukovarske brigade vraća postrojba Hrvatske vojske.
General zbora Mirko Šundov u svojem je obraćanju podsjetio na povijesni kontekst i važnost obilježavanja 26. obljetnice povijesne Ustavne odluke Sabora Republike Hrvatske o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, današnjeg Dana državnosti, kao i promocije polaznika svih razina školovanja pripadnika Oružanih snaga koja se ponovno održava u Vukovaru. “Ovdje smo u Vukovaru, gradu heroju, simbolu ponosa i žrtve, kao iskaz zahvalnosti za žrtvu koju su podnijeli, ali i kao spomen i zahvalu svim hrabrim braniteljima iz Domovinskog rata koji su dali svoje živote kao zalog miru i slobodi, a njihovim obiteljima iskazujemo veliko poštovanje,” rekao je general Šundov. Također je naglasio zadovoljstvo zbog činjenice da broj polaznika koji dolaze iz savezničkih i partnerskih zemalja svake godine raste, što govori kako je kvaliteta naših vojnih škola prepoznata i izvan granica naše domovine.

General-pukovnik Slavko Barić podsjetio je na put koji je HVU prošao radeći kontinuirano, od 1991. godine, na izobrazbi dočasnika i časnika, ali i na svojoj transformaciji u modernu, visokoobrazovnu, znanstveno-istraživačku instituciju te trajno ulažući u infrastrukturu i nastavni kadar. Sustav vojne izobrazbe i Hrvatsko vojno učilište kao njegov glavni nositelj tako su danas dovoljno prilagodljivi i sposobni pratiti sve ono što se događa na području vojno-obrambenih, sigurnosnih i obavještajnih izazova. “Naš ćemo sustav školovanja i dalje zasnivati ne samo na stručnosti, nego i na pozitivnim iskustvima iz Domovinskog rata, nacionalnom i domoljubnom odgoju, visokim karakternim osobinama dočasnika i časnika i njihovoj sposobnosti i spremnosti da preuzmu odgovornost za vođenje i upravljanje postrojbama,” rekao je general Barić.

U skladu s tradicijom, tijekom svečanosti izgovorena su imena i uručene nagrade najboljim ovogodišnjim polaznicima svih vojnih škola. Najboljim polaznicima vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” za 2016./2017. godinu proglašeni su satnik Marijan Žukina, pripadnik 25. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”, poručnica Suzana Krišto iz 16. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe, stožerni narednik Ivan Orlandini iz 15. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe, poručnik Robert Dovijanić iz 20. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe HRZ-a i PZO-a, narednik Damir Bednarek iz 36. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe te skupnik Edin Mehić iz 51. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe, dok je najboljim instruktorom u školskoj godini 2016./2017. proglašen stožerni narednik Tomislav Petrović.
Satniku Marijanu Žukini dodijeljena je i ove godine ustanovljena nagrada Plaketa Grada Vukovara te novčana nagrada koju je odlučio donirati brojnoj i potrebitoj obitelji iz Vukovara.


Ovogodišnju izobrazbu na vojnim časničkim i dočasničkim školama uspješno je završilo ukupno 167 polaznika, od toga 152 pripadnika Oružanih snaga RH te po jedan polaznik iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova. Od 13 polaznika iz stranih, partnerskih i prijateljskih zemalja, pet ih je bilo iz Bosne i Hercegovine, po tri iz Crne Gore i Republike Makedonije te po jedan iz Republike Slovenije i Republike Kosova. Izobrazbu je uspješno završilo 30 žena, što čini oko 18 % od ukupnog broja polaznika.

Časničku izobrazbu završilo je 15 polaznika 19. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, 27 polaznika 25. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”, 106 polaznika 16. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe te jedan polaznik vojni pilot iz 20. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe HRZ-a i PZO-a – vojni piloti.
Dočasničku izobrazbu završilo je 18 polaznika 15. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe, 28 polaznika 36. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe te 69 polaznika 51. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe.


Vukovar je u okviru programa ovogodišnjeg obilježavanja promocije polaznika vojnih škola HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” bio domaćin brojnih prigodnih i svečanih pratećih događanja. Program je započeo u petak budnicom ulicama grada te polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju i na spomen-obilježju Ovčara, koje je položilo izaslanstvo Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” predvođeno zapovjednikom general-pukovnikom Slavkom Barićem. Misu u crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan, a pjevao je mješoviti pjevački zbor KUU-a “Kristal – Sladorana Županja”. Polaznici vojnih škola u svečanom mimohodu prošli su kroz grad i položili vijence kod Križa na Dunavu. U večernjim satima nastupila su “Krila Oluje”, Počasno-zaštitna bojna izvela je svoje akrobatsko-ceremonijalne radnje, a Simfonijski orkestar OSRH predstavio se koncertom. Tijekom cijelog dana bio je organiziran TT zbor koji je privukao veliku pažnju i interes posjetitelja.


Uzdignute glave i srca punog ponosa

“Vojnu uniformu obukla sam zbog mojeg oca koji je bio hrvatski branitelj, a poslije je bio devet mjeseci u logoru,” rekla je poručnica Mirela Sentivanac. Poručnica Silvija Palac istaknula je: “1991. sam iz Vukovara izlazila pognute glave – a danas sam ovdje uzdignute glave i puna ponosa.” Za obje su mlade časnice završetak vojne izobrazbe, dodjela prvog časničkog čina i mimohod vukovarskim ulicama bili posebno emotivni trenuci

Među 167 polaznika koji su završili ovogodišnju izobrazbu na vojnim časničkim i dočasničkim školama Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i s ponosom u Vukovaru primili zaslužena priznanja bile su i Vukovarke Mirela Sentivanac i Silvija Palac. One su, završivši izobrazbu, u svojem gradu dobile i prvi časnički čin.

poručnica Mirela Sentivanac
Ne mogu reći koliko sam ponosna što sam primila svoj prvi časnički čin ovdje, u Vukovaru. 1991. godine zadnja sam izišla iz Vukovara, a čim je bilo moguće, prva sam se vratila. Uniformu sam obukla zbog mojeg oca – on je bio branitelj Vukovara, bio je na prvoj crti, a poslije je bio devet mjeseci u logoru. Danas je ratni vojni invalid. Zbog njega sam se odlučila za vojni poziv, a nadam se da će mi u Oružanim snagama biti omogućeno daljnje školovanje i da ću napredovati.

poručnica Silvija Palac
Želim naglasiti da sam kao dijete iz Vukovara izlazila pognute glave. Bila je 1991. godina, izlazili smo iz vukovarskih podruma i odlazili u progonstvo, nisam tad znala ni je li moj otac živ – a sad ovim gradom mogu koračati kao časnica Hrvatske vojske. Danas sam ovdje, u Vukovaru, mojem rodnom gradu, uzdignute glave i puna ponosa. Završila sam Temeljnu časničku izobrazbu, koja je trajala deset mjeseci, a u Oružanim snagama sam tri godine. Iznimna mi je čast što mi je promocija baš u ovom herojskom gradu i što se odvija dan uoči Dana državnosti. Zahvalila bih i svim braniteljima koji su 1991. nesebično stali u obranu naših domova i domovine, zahvalila bih i obiteljima naših stradalih i poginulih koji su svojom žrtvom nama pružili priliku da uživamo u ovoj slobodi


Lada Puljizević, snimio Tomislav Brandt