Nagrade najboljima

U Domu Hrvatske vojske ”Zvonimir“ u Ministarstvu obrane 21. lipnja 2022. održana je svečanost povodom završetka vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Polaznicima su uručene pohvale, nagrade i zlatni prsten, a polaznicima Temeljne časničke škole i kadetima pilotima Rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu

Svečanosti su, uz polaznike vojnih škola, nazočili ministar obrane Mario Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin, dužnosnici Ministarstva obrane, generali, admirali, vojnici, dočasnici i časnici.

Ministar Banožić čestitao je polaznicima na uspješno završenoj izobrazbi i istaknuo kako Vlada kroz rad Ministarstva obrane nastavlja politiku jačanja sposobnosti Hrvatske vojske kojoj je u fokusu rada čovjek – vojnik, dočasnik i časnik. ”U postupku smo transformacije Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti ”Dr. Franjo Tuđman” što je od posebnog državnog interesa. To radimo kako bi se hrvatske vojnikinje i vojnici, ali i svi oni koje dolaze iz partnerskih zemalja pronašli u našem obrazovnom sustavu i još bolje se razvijali unutar svojih postrojbi,” rekao je ministar.

General Jurković čestitao je polaznicima uspješan završetak izobrazbe te im poručio: ”Ovo je vaš osobni uspjeh i osobno postignuće i na to trebate biti ponosni. Hrvatsko vojno učilište ”Dr. Franjo Tuđman” ostvarilo je značajna postignuća u razvoju i izraslo je u modernu visokoobrazovnu i znanstveno-istraživačku instituciju. Vojni studijski programi prepoznati su kao važni kao i vaše zalaganje i trud koje ste uložili u razvoj svojih, ali i u sposobnosti Oružanih snaga i napretka Republike Hrvatske,” rekao je. Istaknuo je kako nova situacijska slika u međunarodnom sigurnosnom okružju, razvoj novih tehnologija, moderno ratovanje i suvremeni borbeni sustavi traže nove vještine i znanja i zbog toga je potrebna stalna prilagodba sustava vojnog školovanja. ”Zajedničkim snagama jačamo partnerstva, suradnju, ali i izgradnju vojnih sposobnosti,” kazao je general-pukovnik Jurković.

U akademskoj godini  2021./2022. školovanje je  uspješno završio 101 polaznik među kojima 11 žena –  82 pripadnika OSRH, jedan pripadnik MUP-a te 18 stranih polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Kosovo, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Slovenije. Časničku izobrazbu u 24. naraštaju Ratne škole “Ban Josip Jelačić” završilo je 11 polaznika od čega šest polaznika iz OSRH, jedan polaznik MUP-a i četiri strana polaznika iz BiH, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Slovenije. U 25. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe HRZ – vojni piloti izobrazbu je završio jedan polaznik. Pet polaznika 15. naraštaja kadeta Aeronautika također je završilo izobrazbu.

Temeljnu časničku izobrazbu u 21. naraštaju završilo je 28 polaznika. Izobrazbu je uspješno završio 41 polaznik 30. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”, od kojih 31 polaznik iz OSRH, 10 iz oružanih snaga BiH, Crne Gore, Republike Kosova i Republike Sjeverne Makedonije. Dočasničku izobrazbu u 20. naraštaju Visoke dočasničke izobrazbe uspješno je završilo 15 polaznika od kojih 11 polaznika OSRH i četiri strana polaznika oružanih snaga BiH, Republike Kosova, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Slovenije. Najbolji polaznik 30. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole ”Blago Zadro“je bojnik Darko Šumanovac, 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe poručnik Bojan Ožinger, a 20. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe stožerni narednik Marijo Primorac.

Bojnik Šumanovac rekao je kako je školovanje nemjerljivo iskustvo. ”Kao i kod svakog zanimanja i zvanja, stručno je usavršavanje iznimno važno za napredovanje, ne samo u profesionalnom smislu, već i u privatnom,” istaknuo je bojnik.


Najbolji polaznici vojnih škola 2021./2022.

stožerni narednik Marijo Primorac, bojnik Darko Šumanovac, poručnik Bojan Ožinger (s lijeva na desno)

bojnik Darko Šumanovac najbolji je polaznik 30. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole ”Blago Zadro“, pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pilot MiG-a 21 i časnik za sigurnost letenja u 91. krilu

”Moram istaknuti da su svih 40 kolegica i kolega s kojima sam dijelio zadnju godinu iznimni profesionalci, veliki stručnjaci u svojim područjima i vojnici s bogatim iskustvom. Razlike među nama neznatne su i svatko od nas ima čitav niz vrlina i specifičnih znanja. U takvoj konkurenciji biti odabran za najboljeg polaznika neopisivo je zadovoljstvo, čast i nagrada za sav uložen trud u 20 godina profesionalne karijere. Najveća vrijednost koju nosim s ove izobrazbe stečena su poznanstva i prijateljstva. Intergranska suradnja, iskustva koja su polaznici drugih grana, rodova i struka podijelili, međusobno i uz predavače, neprocjenjivo su iskustvo i odličan temelj za suradnju što je nemoguće dobiti bilo kojim drugim modelom izobrazbe. Naglasak želim staviti i na suradnju i druženje s polaznicima iz drugih zemalja, koji su navedeno dodatno oplemenili specifičnostima svojih oružanih snaga, ali i posebnostima svojih zemalja. Predavanja su profesionalno pripremljena i korisna polaznicima, a predavači su predani nastavi i svojem radu i u potpunosti u skladu s razinom izobrazbe i profilom polaznika. Nadam se da ću opravdati sve do sada uloženo u mene, kao i čast koja mi je ukazana odabirom za najboljeg polaznika te ću nastaviti pridonositi sustavu jednakim entuzijazmom i predanošću.“ Bojniku Šumanovcu, kao najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole ”Blago Zadro“, Grad Vukovar dodijelio je Plaketu grada Vukovara i novčanu nagradu od pet tisuća kuna. Bojnik će novac donirati obitelji branitelja grada Vukovara. Ovom gestom pokazao je kako duh hrvatskog ratnika Blage Zadre i dalje živi u hrvatskim časnicima.

stožerni narednik Marijo Primorac, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, najbolji je polaznik 20. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe

”Od svih kriterija za izbor najboljeg polaznika po meni je najvažnija potpora mojih školskih kolega. Da vas prepoznaju oni s kojima ste sjedili u klupi. Uz njihovu potporu dajete svoj puni potencijal. Biti proglašen najboljim polaznikom iznimna je čast. Potvrda je to profesionalnih i ljudskih kvaliteta.

Izobrazba je nadogradila moja znanja i dovela do novih spoznaja. Potvrdila je da svoj potencijal i znanje možete razvijati samo uz potporu okoline. Nastavni plan i program bio je zahtjevan s obzirom na broj sati i količinu gradiva koje je potrebno usvojiti. Predavači su odlični te je potrebno ulagati u njih kao i tehničku potporu kako bi se razina nastave podigla na još višu razinu. Što se više ulaže u njih to oni mogu više ulagati u nas s ciljem stvaranja dočasnika koji će biti u potpori zapovjednicima u izgradnji suvremenih i jakih oružanih snaga. Naglasio bih sinergiju i zajedništvo polaznika naraštaja. Bez obzira na različite osobnosti, nacionalnosti, znanja i iskustva bili smo jedna velika zajednica. Zajedno smo rješavali probleme, smijali se, ali i plakali. Kao individua ste slabi, ali ste jaki u kolektivu. Osobna su znanja bitna, ali još je bitnije što kolektiv može postići.“

poručnik Bojan Ožinger, najbolji je polaznik 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga i magistar građevine

”Velika mi je čast biti najbolji polaznik naraštaja jer se moj trud i zalaganje tijekom školovanja isplatilo. Posebno mi je drago što je jedan od kriterija za izbor anketa naraštaja. Od prvog dana dao sam sve od sebe te sam se uvijek trudio pomagati drugima. Pristupio sam prema svima iskreno i mnogi polaznici postali su moji dobri prijatelji. Oni su glavni razlog da sam proglašen najboljim polaznikom. Naučio sam mnogo toga na temeljnom dijelu koji je bio više teorijskog karaktera, i na specijalističkom dijelu te na mentoriranju koji je bio 90 % praktičnog karaktera. Predavači kao i svi djelatnici Temeljne časničke škole bili su odlični, korektni i pristupačni. Trudili su se prenijeti što više znanja te su nam bili potpora kad god nam je bilo potrebno. Izdvojio bih ljude koje sam upoznao za vrijeme izobrazbe, polaznike 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe, kao i polaznike časničke i dočasničke izobrazbe s kojima sam imao dobru suradnju koju se nadam proširiti u budućnosti. Željno iščekujem stečena znanja primijeniti u postrojbi. U Zapovjedništvo specijalnih snaga došao sam kao vojnik, potom sam radio kao dočasnik, a sad se vraćam kao časnik. Okružen sam vrhunskim timom ljudi uz koje ću definitivno napredovati kao zapovjednik u svakom pogledu. Nadam se da ću biti jednako dobar časnik kao što sam bio vojnik i dočasnik.“


I na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“ prigodnom je svečanošću obilježen završetak akademske godine 2021./2022. i promocija polaznika vojnih škola HVU-a. Polaznicima su uručene diplome te odluke o rasporedu, činovi i časnički bodeži, a najboljima ručni satovi s posvetom.

Uz polaznike te nastavnike i djelatnike HVU-a, svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika RH za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik ministra obrane, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić te brojni drugi visoki uzvanici i gosti.

Brigadni general Blaž Beretin čestitao je polaznicima vojnih škola na uspješnom završetku izobrazbe. ”Svojim trudom i zalaganjem pomogli ste sami sebi da postanete bolji dočasnici i časnici. Znanje i vještine koje ste stekli tijekom školovanja iskoristite na najbolji mogući način u vašem daljnjem profesionalnom radu ostvarujući najviše životne i profesionalne ciljeve na vlastitu dobit i na dobrobit Lijepe Naše,“ poručio im je brigadni general Beretin.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je polaznicima na njihovu uspjehu. Poželio im je da nastave raditi na sebi te da uvijek nastoje biti bolji, da produbljuju svoje znanje i sposobnosti jer u današnje vrijeme prevagu nosi onaj koji ima više i zna više. Izrazio je želju da se i buduće generacije na HVU-u odgajaju da misle i razmišljaju te da budu domovini vjerni.

Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” središnja je vojnoobrazovna ustanova Hrvatske vojske, čija je primarna uloga školovanjem pripremati i osposobljavati časnike, dočasnike i državne službenike za provedbu zadaća Hrvatske vojske određenih njihovim strateškim dokumentima, misijama i zadaćama. Od nastanka početkom Domovinskog rata izobrazbu na HVU-u završilo je više od 42 000 pripadnika Oružanih snaga RH i partnerskih zemalja.


TEKST OJI, Martina Stanković

Foto Filip Klen, Mladen Čobanović