Znanje je osnova razvoja Hrvatske vojske

Izobrazbu na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u ovoj su akademskoj godini završila 134 polaznika

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu održana je 25. lipnja svečana promocija 134 polaznika vojnih škola HVU-a čime je obilježen kraj akademske godine 2020./2021. Polaznicima su uručene diplome te simboli završetka izobrazbe (činovi, prstenje, časnički bodeži), a najboljima i posebne nagrade i pohvale. Uz polaznike vojnih škola, njihove obitelji i djelatnike HVU-a “Dr. Franjo Tuđman”, svečanosti su nazočili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, dužnosnici, generali, admirali, predstavnici sveučilišne zajednice i Vojnodiplomatskog zbora. Predsjednik Milanović polaznicima je čestitao na uspješnom završetku izobrazbe te im poručio: “Usavršavajte se, radite na sebi i idite stalno naprijed. U svojem radu vodite se zvjezdanim nebom iznad sebe i moralnim zakonom u sebi.”

Čestitajući polaznicima svih razina vojnih škola, kao i polaznicima iz partnerskih i savezničkih zemalja na uspješno završenoj izobrazbi, ministar Banožić rekao je kako je izgradnja savezništva i partnerstva s pripadnicima vojski drugih zemalja prilika za produbljivanje međunarodnih odnosa. Istaknuo je kako je, osim hrabrosti i odlučnosti hrvatskog vojnika, stvaranju dobro obučene i ustrojene vojne sile znatno pridonio i sustav obrazovanja dočasnika i časnika.

“U okviru novih sigurnosnih izazova potrebno je unapređivati sustav obrazovanja koji neće biti samo ukorak s vremenom već korak ispred. Obučenost i izobrazba našeg djelatnog sastava, kao i pripadnika ostalih sastavnica sustava domovinske sigurnosti, temelj su i jamac sigurnosti naše domovine,” naglasio je ministar Banožić te podsjetio i na Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane sigurnosti, koje će jamčiti održivost i kvalitetu osoblja u sustavu obrane i domovinske sigurnosti.

“Naša je dužnost i obveza prema hrvatskom narodu razvoj Hrvatske vojske, a osnova razvoja upravo je znanje,” rekao je ministar Banožić te polaznicima poručio da nastave profesionalno izvršavati zadaće te da novostečena znanja primjenjuju u radu svojih postrojbi.

 Cjeloživotno obrazovanje

Načelnik Glavnog stožera OSRH istaknuo je kako je temelj razvoja hrvatskog vojnika njegovo cjeloživotno obrazovanje. “U Oružanim snagama posebnu pažnju posvećujemo obrazovanju jer nam ono omogućava da ono što radimo, radimo bolje i promovira kulturu težnje k izvrsnosti. Želim vam puno uspjeha u vojnim karijerama, budite posvećeni poslu, ciljajte visoko i težite biti najbolji,” poručio je admiral Hranj.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora poručio je polaznicima vojnih škola neka budu ponosni na napor koji su uložili u svoje znanje. “Vi ste budućnost Hrvatske vojske. Morate biti najbolji u miru,” rekao je Deur. Zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen svim je polaznicima čestitao na uspješnom završetku školovanja, a posebno nagrađenim. “Znanje, vještine i sposobnosti koje ste stekli tijekom školovanja iskoristite na najbolji mogući način,” poručio im je.

Prijenos znanja i iskustva

Ponosna časnica Hrvatske vojske postala je polaznica Temeljne časničke izobrazbe poručnica Dijana Sedinić. Posebno je zahvalila svim profesorima, zapovjednicima i mentorima, koji su polaznicima prenijeli znanja i iskustva. “Vodili su nas svojim primjerom i dali su nam sve ono što je potrebno kako bismo postali pravi časnici kakve treba Hrvatska vojska. Nadam se da ću se dalje razvijati i usavršavati, a moje ambicije idu prema međunarodnoj suradnji,” rekla je poručnica Sedinić. Temeljnu časničku izobrazbu završila je i poručnica Martina Marosavljević, koja će službu nastaviti u rodu nuklearno-biološko-kemijske obrane. “Kad pogledam unazad, više mi ništa ne izgleda teško, no do ovog dana nije se činilo tako. Osjećam ponos, uložila sam velik napor,” rekla je poručnica Marosavljević.

Stožerni narednik Mladen Stanković u Hrvatskoj vojsci već je 30 godina i proglašen je najboljim polaznikom Visoke dočasničke izobrazbe: “To mi je iznimna čast i zadovoljstvo. Ovo je takva izobrazba da ne bih mogao biti najbolji polaznik da cijela skupina nije bila homogena, s obzirom na to da ima puno zajedničkih vježbi i zadaća. Posebno želim naglasiti velik napor koji su ulagali polaznici iz nama prijateljskih i partnerskih zemalja. Pomagali su nam i svojim iskustvom te tako obogaćivali i naše znanje koje ćemo mi sad prenijeti u naše Oružane snage,” naveo je stožerni narednik Stanković. Izobrazbu su ove akademske godine završila 134 polaznika, od kojih je 111 iz Hrvatske vojske, po jedan iz Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice te 20 stranih. Časničku izobrazbu završilo je 17 polaznika 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, 38 polaznika 29. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”, 60 polaznika 20. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe, jedan polaznik 24. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe HRZ-a – vojni pilot te tri polaznika 14. naraštaja kadeta Aeronautika – vojni piloti. Dočasničku izobrazbu završilo je 15 polaznika 19. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe. U prigodnom programu na svečanoj promociji sudjelovala je Klapa “Sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice i Orkestar Hrvatske vojske. 

Tekst: Martina Butorac

Foto: Mladen Čobanović