Rektorovo predavanje u Ratnoj školi

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić održao je 14. prosinca polaznicima 25. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predavanje vezano uz program svojeg rada u četverogodišnjem mandatu. Stjepan Lakušić rođen je 1968. u Slavonskom Brodu. Diplomirao je 1994. na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije rektorskog mandata obnašao je dužnosti prodekana i dekana Građevinskog fakulteta. Na dužnost rektora stupio je u listopadu 2022., naslijedivši prof. dr. sc. Damira Borasa.

Obraćajući se polaznicima Ratne škole, profesor Lakušić istaknuo je kako mu je glavna motivacija za kandidaturu za rektora u prvom redu neiskorišten veliki potencijal Sveučilišta u Zagrebu u svim djelatnostima, posebno znanstvenoj, što će u svojem mandatu nastojati promijeniti. Kolege iz akademske zajednice pružile su mu potporu i ohrabrenje vezano uz viziju razvoja Sveučilišta. Smatra kako se timskim radom te otvorenom i iskrenom suradnjom sa svim sastavnicama Sveučilišta može realizirati njegov program rada, u čijem središtu trebaju biti studenti. Glavna mu je misao vodilja da su sloboda i integritet znanstvene misli i naprednog poučavanja, koji potiču otvoreno i umreženo sveučilište, jamac gospodarskog razvoja i kvalitete života. Sveučilište u Zagrebu stoga mora zauzeti položaj aktivnog sukreatora sutrašnjice Republike Hrvatske – stvarati, nuditi, uključivati i pomagati u svim aspektima društvenog razvoja i društvene održivosti.

Osim polaznika Ratne škole, na predavanju je bio i njezin načelnik brigadir Mijo Kožić, prodekan za vojnu izobrazbu Dekanata HVU-a brigadir Miro Čolić te načelnik Katedre strategije Dekanata HVU-a kapetan bojnog broda Mladen Trnski. Posjet rektora Lakušića završio je upisivanjem u Knjigu dojmova Ratne škole i zajedničkim fotografiranjem s polaznicima.

Tekst: Ratna škola/Foto: Darko Sertić