”Sinj Air Show 2016“

Zrakoplovi HRZ-a i PZO-a sudjelovali su 20. kolovoza na manifestaciji ”Sinj Air Show 2016“ u letačkom programu te na izložbenom postavu na sinjskom aerodromu Piket

Na avionu ZLIN 242-L demoprogram je prezentirao bojnik Ivan Krizman dok je u atraktivnom programu letačke mogućnosti helikoptera Bell-206 B pokazao bojnik Marin Klarin. Posjetitelji su i ovaj put najveći interes iskazali za nastup akrobatske grupe ”Krila Oluje“ koji su izveli puni program što je bio uvod za drugi ovogodišnji međunarodni nastup u Zeltwegu u Austriji početkom rujna ove godine. Uz letački program posjetitelji su razgledavali i izloženi helikopter Bell-206B te kabinu i simulator letenja borbenog aviona MiG-21 dok su djelatnici MORH-a na izložbenom infopunktu zainteresiranim građanima predstavili program civilno-vojnog školovanja za vojne pilote te sveučilišne studijske programe Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje kao i dragovoljno vojno osposobljavanje.
Na povratku u matičnu bazu Zemunik ”Krila Oluje“ izvela su iznad Jedriličarskog kluba ”Uskok“  tradicionalni ”Pozdrav Zadru“ čestitavši s nekoliko akrobatskih figura ugovornim pričuvnicima Oružanih snaga RH, jedriličarskom dvojcu iz Zadra Šimi Fanteli i Igoru Mareniću osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Brazilu. ”Umjesto ”Pozdrava Zadru“  koji uvijek izvodimo nakon nastupa iznad zadarske Rive ovaj put željeli smo čestitati zadarskim zlatnim olimpijcima iznad njihovih prostorija na Uskoku  i tako se priključiti programu dočeka Šimi Fanteli i Igoru Mareniću. Zanimljivost je kako povezanost  ”Krila Oluje“ i Jedriličarskog kluba seže još iz prvog neslužbenog nastupa ”Krila Oluje“ u Zadru na svečanosti otvorenja Europskog prvenstva u jedrenju (23. srpnja 2004.),” kazao je vođa ”Krila Oluje“ pukovnik Damir Barišić čestitavši još jedanput zadarskim zlatnim jedriličarima.

Marinko Karačić
Foto: Monika Tržić