Vojni vremeplov

 

Prije 26 godina

7. rujna 1990. – Osnovan ATJ Lučko
Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je 7. rujna 1990. godine te je bila temelj za ustroj hrvatske specijalne policije. Sudjelovala je u nizu akcija koje su postavile temelje za stvaranje hrvatskih oružanih snaga. U Domovinskom ratu poginulo je 14 pripadnika ATJ-a Lučko, a 52 ih je ranjeno.


Prije 16 godina

8. rujna 2000. – Osnovan BSD
 Bojna za specijalna djelovanja (BSD) osnovana je u rujnu 2000. godine i prva je postrojba za specijalna djelovanja u OSRH. Riječ je o namjenskoj postrojbi koja je nastala spajanjem pripadnika Središta za posebne borbene vještine iz Šepurina i pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. U prosincu 2014., pokrenuto je stvaranje Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) pa je u veljači 2015. ustrojen ZSS koji u sastavu ima pet ustrojbenih jedinica, a zapovjedni i vodeći kadar čine pripadnici koji su tijekom Domovinskog rata bili u sastavu specijalnih postrojbi, gardijskih brigada i izvidničkih postrojbi OSRH. Kao nasljednik BSD-a, ZSS 8. rujna slavi kao Dan postrojbe.


Prije 16 godina

1. rujna 2000.- Dan Počasno-zaštitne bojne
Počasno-zaštitna bojna osnovana je 2000. godine, a nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora. Pripadnici Bojne smješteni su u Zagrebu u vojarni ”Tuškanac”, a postrojba svoj dan slavi  1. rujna. Počasno-zaštitna bojna pristožerna je postrojba Glavnog stožera OSRH zadužena za izvršavanje protokolarnih  zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaće zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika OSRH.


Prije 6 godina

3. rujna 2010. – Zapošljavanje vrhunskih sportaša u vojsci
Tadašnji ministar obrane Branko Vukelić i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša 3. su rujna potpisali Sporazum o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj. Sporazum omogućuje zapošljavanje vrhunskih sportaša u OSRH što je poznata praksa i u drugim zemljama članicama NATO-a. Potpisivanjem Sporazuma uveden je takav model zapošljavanja pa tako danas u vojsci imamo niz vrhunskih sportaša koji postižu izvrsne rezultate.


SVIJET:
6. rujna 1915. – u Engleskoj proizveden prvi tenk nazvan Little Willie, težio je 14 tona i kretao se brzinom od oko tri kilometra.
1. rujna 1939. – njemačke snage izvršile su invaziju na Poljsku s mora i kopna, što je označilo početak Drugog svjetskog rata.
30. kolovoza  1963. – uspostavljena direktna telefonska linija između Moskve i Washingtona u vrijeme hladnoratovske utrke, tzv. crveni telefon.


Pripremila Petra Kostanjšak