Sposobnost HKoV-a sinergija je doktrine, ustroja, obuke i opreme

Sposobnosti HKoV-a ne ovise samo o novim borbenim sustavima i opremi. Sposobnost je sinergija doktrine, ustroja, obuke i opreme. Naravno da te aktivnosti podižu sposobnosti HKoV-a, a svi zajedno radimo i radit ćemo na njihovu unapređenju kako bismo bili spremni odgovoriti na sve buduće sigurnosne izazove…

Brigadni general Siniša Jurković tek je nedavno preuzeo dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, najveće grane OSRH, no unatoč tome spremno je prihvatio razgovor za Hrvatski vojnik. Sukladno dosadašnjim dužnostima, a i vremenu koje je imao kako bi se pripremio za preuzimanje HKoV-a, odgovorio je na širok raspon pitanja. Naš je fokus bio na aktualnom trenutku, ali još više na događajima, planovima i projektima koje očekujemo u idućem razdoblju.
Je li nedavno preuzimanje sadašnje dužnosti za vas zapravo dio kontinuiteta? Je li zapovijedanje brigadom najbolji preduvjet za visoke dužnosti u HKoV-u?
Zapovijedanje brigadom izvrstan je preduvjet za odlazak na mjesto zapovjednika HKoV-a, ali i na mjesto načelnika Stožera, odnosno zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, dužnost koju sam dosad obnašao. Je li to dio kontinuiteta u mojoj karijeri? Da, naravno. To je prirodni tijek napredovanja u službi jer sam od zapovjednika brigade pa potom kao načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske uvidio stanje i mogućnosti poboljšanja koja ću zajedno sa svojim suradnicima i uz potporu nadređenih ostvariti u idućem razdoblju.
Očekuju li HKoV novi preustroji?
Hrvatska vojska kao i svaka vojska svijeta živi je organizam koji se konstantno mijenja. Mijenja se na temelju uočavanja novih prijetnji, i u našem okruženju, i u područjima operacija i angažiranja gdje sudjeluju naši pripadnici, kao i na temelju stalnih promjena u cijelom svijetu. Pojava asimetričnih prijetnji, a tako i hibridnog načina ratovanja, uvelike utječe na promjenu Hrvatske kopnene vojske. Strategija nacionalne sigurnosti također utječe na promjene u HKoV-u i naravno da će svaki idući preustroj uzimati u obzir promjene ovisno o onom što je u Strategiji nacionalne sigurnosti razmatrano.
Nedavno smo ispratili pripadnike HKoV-a u Litvu i Poljsku. Kakve vam dojmove javljaju? Uspoređuju li te misije s ISAF-om i Odlučnom potporom?
U Poljskoj se nalazi 71 pripadnik Oružanih snaga RH s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa SVLR Vulkan, a u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi razmještena je Mehanizirana satnija koja broji 187 pripadnika OSRH s 15 borbeno-oklopnih vozila Patria.
Angažiranje naših snaga u Poljskoj i Litvi drukčijeg je karaktera od onog što smo radili u okviru operacije ISAF i onog što sad radimo u misiji Odlučna potpora. Za pripadnike HKoV-a to je značajno ponajprije zbog zajedničke obuke s partnerima i saveznicima, zbog interoperabilnosti i razmjene iskustava. Dojmovi pripadnika na području angažiranja ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i Litvi pozitivni su iz više aspekata: zadovoljni su suradnjom s kolegama iz članica NATO-a, imaju priliku razmjenjivati taktike, tehnike i procedure sa saveznicima i partnerima, sudjeluju na sportskim natjecanjima, u humanitarnim akcijama, a i iznimno su zadovoljni uvjetima života i rada.
Podižu li aktivnost ojačane prednje prisutnosti i Snage vrlo visoke razine spremnosti (VJTF) sposobnosti HKoV-a općenito? Ubrzavaju li nabavu kvalitetnog naoružanja i opreme?
Hrvatski vojnici opremljeni su osobnom opremom i naoružanjem domaće proizvodnje. Opremanje novim oružnim sustavima, kao što su Panzer haubica 2000, BOV Patria s topom 30 milimetara i integriranim protuoklopnim raketnim sustavima, nova puškostrojnica, uvelike ovise o raspoloživim financijskim sredstvima. Osim ojačane prednje prisutnosti i Snaga vrlo visoke razine spremnosti, tu su i Ciljevi sposobnosti koji nas svojim zahtjevima motiviraju na unapređenje postojećih i dostizanje novih sposobnosti. Sposobnosti HKoV-a ne ovise samo o novim borbenim sustavima i opremi. Sposobnost je sinergija doktrine, ustroja, obuke i opreme. Naravno da te aktivnosti podižu sposobnosti HKoV-a, a svi zajedno radimo i radit ćemo na njihovu unapređenju kako bismo bili spremni odgovoriti na sve buduće sigurnosne izazove.
Projekt nabave DUOS-a 30 mm čini se konačno definiranim. Koliko će vremena trebati postrojbama da ih počnu koristiti nakon što budu isporučene?
Hrvatska kopnena vojska naoružana je borbenim oklopnim vozilima Patria s DUOS-om 12,7 mm. Dio procesa uvođenja u operativnu uporabu novog borbenog sustava je i obuka. S obzirom na to da imamo slično naoružanje u uporabi te da imamo iskustva u korištenju tih oružnih stanica, uvjeren sam da ćemo DUOS 30 mm uvesti u punu operativnu uporabu vrlo brzo nakon opremanja postrojbi. Ono što mogu jamčiti jest da ćemo sve svoje stručne i profesionalne kapacitete usmjeriti kako bi novonabavljena sredstva u što kraćem roku bila stavljena u punu operativnu uporabu.
Hoće li se uskoro nabavljati i POVRS sustavi za pješaštvo te puškostrojnica? Koji su projekti opremanja i modernizacije prioritetni, a još nisu počeli?
Projekt puškostrojnica počeo je i zadovoljni smo dinamikom kojom napreduje. Što se tiče protuoklopnih raketnih sustava, kako je već i spomenuto, BOV Patria s 30 mm topom imat će integriran i protuoklopni vođeni raketni sustav što će znatno unaprijediti sposobnosti postrojbi HKoV-a za vođenje protuoklopne borbe. Protuoklopni prijenosni vođeni raketni sustavi kojima raspolažu postrojbe HKoV-a svojim taktičko-tehničkim značajkama zadovoljavaju zahtijevane sposobnosti, a Dugoročni plan razvoja OSRH svakako predviđa zamjenu postojećih protuoklopnih vođenih raketnih sustava u iduće tri do četiri godine. Trenutačno radimo na taktičkoj studiji zemaljskog protuzrakoplovnog oružja kratkog i srednjeg dometa za zaštitu postrojbi HKoV-a. To je projekt koji tek treba početi, a važan je za HKoV.
Posebno ste iskusni u temama oklopništva, tenkova. Vraćaju li se zaista na velika vrata u vojne doktrine? Hoće li GOMBR i GMBR nastaviti kontinuitet međunarodnih vježbi?
Tenkovi i njihova uporaba nikad nisu ni izišli iz vojne doktrine. U proteklih je petnaestak godina, s odlaskom naših snaga u operacije potpore miru, njihov značaj bio umanjen zbog asimetričnih prijetnji i povećanja sredstava za borbu s takvim prijetnjama, što je možda dovelo do manje ulaganja u oklopna vozila. Današnje angažiranje snaga u područjima razmještaja naših pripadnika diktira i povećanje broja oklopnih vozila, ali prije svega i modernih sustava koje će takva vozila koristiti. Dosad je provedena revizija na postojećim tenkovima, a sukladno Dugoročnom planu razvoja planirana je i modernizacija određenog broja tenkova. Moram također napomenuti da je 2017. godinu obilježilo i to što smo prvi put nakon ustrojavanja Hrvatske kopnene vojske sudjelovali s tenkovima na međunarodnim vježbama u inozemstvu. Taj trend namjeravamo nastaviti te kontinuirano sudjelovati na međunarodnim vježbama.
Prošlogodišnje međunarodne vojne vježbe Saber Strike 17, Saber Guardian 17 i Brave Warrior 17 dokazale su da imamo znanja i sposobnosti za uporabu oklopnih postrojbi i izvan granica Republike Hrvatske te za njihovu uspješnu integraciju u borbeni raspored savezničkih i partnerskih postrojbi. Iznimno sam ponosan na obje gardijske brigade, čiji su pripadnici na navedenim vježbama ocijenjeni najvišim ocjenama.
Što je pokazala nedavna vježba s helikopterima Kiowa Warrior na Gašincima? Što ti helikopteri znače za HKoV?
Vježba je bila usmjerena na podizanje sposobnosti u zajedničkom djelovanju kopnenih postrojbi i helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a. Helikopteri su na vježbi djelovali kao potpora kopnenim snagama u području operacije, a posebno bih istaknuo postizanje interoperabilnosti u združenom ratnom okruženju. Vježba je pokazala da se zajedničkim djelovanjem u manevru ostvaruje potpuna integracija kopnene i zračne komponente.
Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior laki su izvidničko-borbeni helikopteri i namijenjeni su u prvom redu za pružanje potpore postrojbama HKoV-a. Protekle smo godine zajedno s HRZ-om i PZO-om proveli nekoliko obučnih aktivnosti na kojima su Kiowe pružale potporu postrojbama HKoV-a. Ove godine planiramo nastavak tih aktivnosti kako bismo u potpunosti integrirali zračnu i kopnenu komponentu. Uporabom Kiowa u potpori postrojbi HKoV-a uvelike ćemo unaprijediti sposobnosti izviđanja, lociranja i identificiranja ciljeva te sposobnosti upravljanja paljbom, odnosno pružanja paljbene potpore manevarskim postrojbama, što će u konačnici rezultirati učinkovitijom, bržom i kvalitetnijom provedbom dodijeljenih zadaća u napadu ili obrani.

Kad možemo očekivati prvu veliku vježbu s PzH 2000?
Prošle godine proveli smo takozvana tehnička gađanja sa svim primljenim haubicama, što je bio sastavni dio procesa prijma tog oružja. Ove godine planiramo provesti najprije pokazna gađanja, a zatim angažirati PzH 2000 u paljbenoj potpori manevarskim postrojbama tijekom združene vježbe Velebit 18.
Kako teče povratak u vojarne u Vukovaru, Sinju i Varaždinu? U kojoj je fazi po pojedinoj vojarni i jeste li zadovoljni funkcionalnošću i opremljenošću završenih objekata?
U vojarnu u Vukovaru izmjestili smo jednu inženjerijsku satniju, kojoj su u novoizgrađenim objektima osigurani suvremeni uvjeti života i rada. Funkcionalnost i opremljenost završenih objekata na visokoj su razini. Planiramo u dogledno vrijeme stvoriti uvjete za razinu bojne.
Vojarna u Sinju obnovljena je i također u potpunosti zadovoljava potrebe života i rada Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade.
Radovi u vojarni “Ivan V. Drašković” u Varaždinu u punom su jeku. Već smo izmjestili jednu satniju Puma, a tijekom ove godine očekujem izmještanje cijele bojne, odnosno povratak Puma u Varaždin.
Koji su budući projekti vezani uz infrastrukturu na poligonima koje koristi HKoV, a koji po drugim vojarnama?
Slijedi nam gradnja smještajne građevine i ambulante u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji te u vojarni “Kamensko” u Karlovcu.
U tijeku je sanacija, adaptacija i opremanje smještajne građevine, kuhinje i restorana u vojarni “Ivan V. Drašković”.
Ove godine planiramo i adaptaciju građevine broj 1 u vojarni “Kralj Zvonimir” te rekonstrukciju sportske dvorane u vojarni “General-bojnik Andrija Matijaš Pauk”, objema u Kninu.
Tu su još sanacija i adaptacija smještajnih i radnih prostora u vojarni “132. brigade HV” u Našicama te u vojarni “9. gardijske brigade Vukovi” u Gospiću.
Slijedi nam i završetak garaže za smještaj haubica PzH 2000, kao i nastavak revitalizacije i modernizacije obučne infrastrukture na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”.

Koliko je HKoV pripremljen za ustrojavanje pričuvnih postrojbi te intenzivniju obuku pričuve?
Hrvatska kopnena vojska shvatila je tu zadaću vrlo ozbiljno. Prošle godine ustrojili smo šest pješačkih pukovnija s djelatnim jezgrama, a ove je godine u planu ustrojavanje postrojbi borbene potpore: dviju topničko- raketnih pukovnija, pukovnije protuzračne obrane, inženjerijske bojne i bojne veze. Nastavljamo obuku pričuvnika, u prvom redu ključnog osoblja i kritičnih specijalnosti. U listopadu 2017., prvi put nakon Domovinskog rata, proveli smo obuku pričuvne pješačke satnije iz sastava 2. pješačke pukovnije. To ćemo ponoviti u listopadu ove godine, sa satnijom iz sastava 3. pješačke pukovnije.
Intenziviralo se pomlađivanje kadra HKoV-a. Primjećuje li se to na svim razinama grane? Gdje najviše?
Zasad se najviše primjećuje na najnižim razinama. Na primjer, pojedine su mehanizirane satnije popunjene u zadnjih nekoliko mjeseci novim vojnicima. To nam je vrlo bitno za sudjelovanje satnija na vježbama, gdje moraju biti popunjene do sto posto kako bi se i njihovo ocjenjivanje moglo provesti sukladno CREVAL-u. Dolazak mladih pripadnika uvjetuje i odlazak starijih na Izobrazbu za razvoj vođa (IRV) i dodjele prvih dočasničkih činova. Velik će se pomak osjetiti i s primjenom novih ugovora na neodređeno vrijeme jer nećemo gubiti kvalitetne vojnike kojima je istekao dosadašnji ugovor. Časnički kadar razine bojne i niže već smo pomladili, a to će se nastaviti, kao i rotacije na dužnostima.
Ova godina je godina spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Organizirate li neke nove programe i aktivnosti?
Nabava i podjela sportske opreme, sportskih rekvizita te infrastrukturni zahvati na sportskim objektima osnovni su uvjeti da bi se tjelesna spremnost pripadnika podignula na višu razinu. Iako su pripadnici HKoV-a u zavidnoj tjelesnoj spremnosti, uvijek treba težiti višim rezultatima. Stoga ćemo ove godine posebnu pozornost posvetiti povećanju tjelesne spremnosti pripadnika HKoV-a, i kroz svakodnevni rad i obuku, i organizacijom i provedbom sportskih natjecanja. Hrvatska kopnena vojska i ove će godine biti nositelj provedbe natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH, a organizirat ćemo i natjecanja u vojnom višeboju, orijentacijskom trčanju, streljaštvu, krosu. Također ćemo, u prigodi Dana postrojbe organizirati sportski dan, odnosno sportska natjecanja i turnire kao i natjecanja posada, timova i desetina. Ono na čemu ću posebno inzistirati jest provedba izlučnih natjecanja u svim postrojbama HKoV-a za sudjelovanje na prvenstvima HKoV-a i OSRH. Time ćemo osigurati da HKoV predstavljaju najbolji i najspremniji, a u postrojbama ćemo razviti pozitivan natjecateljski duh, što je ključ uspjeha.
Ima li u hrvatskoj obrambenoj industriji novih sustava i projekata koji se HKoV-u čine zanimljivim?
Hrvatska vojna industrija razvija niz zanimljivih projekata koji bi, bude li odlučeno da uđu u Hrvatsku kopnenu vojsku, mogli biti korisni. Zanimljiv je razvoj besposadnih letjelica te razvoj puškostrojnice tvrtke HS Produkt. Također su zanimljive i najnovije kacige tvrtke Šestan-Busch, posebno modeli BK-ACH (borbena kaciga – Advanced Combat Helmet). Naši su vojnici prošle godine dobili određen broj novih kaciga na testiranje kako bi dali stručno mišljenje o njihovoj kvaliteti i funkcionalnosti. To su vrlo kvalitetni proizvodi koji svojim značajkama ispunjavaju sve naše zahtjeve i potrebe.

Domagoj Vlahović, snimio Mladen Čobanović