Spremni i posvećeni zadaćama

“Naš profesionalizam i zajedništvo dokaz su da imamo predispozicije za nove uspjehe,” kazao je na obilježavanju obljetnice zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku 22. ožujka 2021. obilježen je Dan 93. krila HRZ-a te 28. obljetnica pogibije pripadnika postrojbe i 7. domobranske pukovnije, koji su živote izgubili 1993. u Škabrnji u obrani dostignutih crta u akciji Maslenica.

Obilježavanju su nazočili brigadni general Michael Križanec zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zapovjednik 93. krila pukovnik Krešimir Ražov, zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac, zapovjednik Središta za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev, bivši zapovjednici i djelatnici postrojbi.

Na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak u Sukošanu u crkvi Svih svetih služena je misa za sve poginule, a kod središnjeg križa zapaljene su svijeće i položeni vijenci.

Obilježavanje Dana 93. krila i ujedno 29. obljetnice ustrojavanja nastavljeno je svečanim postrojavanjem pripadnika u vojarni u Zemuniku. Uputivši čestitke pripadnicima 93. krila general Michael Križanec kazao je kako se svaki pripadnik HRZ-a u svakodnevnom radu i provođenju zadaća treba preispitivati radi li dobro i odgovorno te im poručio: “U donošenju odluka vodite se principom da najlakša i najjednostavnija odluka nije uvijek ispravna. Profesionalizam i razmišljanje o odlukama vodi nas do sigurnosti.” Istaknuo je i kako je ova godina, godina odabira novog borbenog aviona te kako ova generacija zrakoplovaca treba postaviti temelje za uspješnih idućih 30 godina te na kraju zaključio: “Naše zajedništvo dokaz je da imamo predispozicije za nove uspjehe.”

Pukovnik Krešimir Ražov podsjetio je u svojem obraćanju na kolege pilote koji su živote izgubili u tragičnim zrakoplovnim nesrećama prošle godine kazavši kako su njihova ljudska, vojnička i pilotska djela ugrađena u ovu postrojbu, a sjećanje na njih ostaje putokaz u izgradnji i daljnjem profesionalnom razvoju.

Naglasio je posebnu ulogu sudionika Domovinskog rata od kojih su mnogi još i danas u stroju te istaknuo postignuća u ovoj godini tijekom koje je ukupno ostvareno 5300 sati naleta, od kojih najviše u 392. eskadrili aviona oko 1700 sati. Dodao je kako se letačka obuka provodila kontinuirano na svim tipovima zrakoplova unatoč otežanim uvjetima te posebno istaknuo uspješno provedenu obuku za održavanje dostignutih sposobnosti potpune borbene spremnosti za gađanje i raketiranje iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u dnevnim i noćnim uvjetima. Napomenuo je i kako se uz sudjelovanje u međunarodnim zadaćama nastavlja i sa zadaćama spašavanja i hitnog medicinskog prijevoza civila te uputio čestitke na letačkim zadaćama u pružanju pomoći potresom pogođenog područja Siska i Banovine. Uspješno su se provodile i zadaće gašenja požara kao i obuka za kapetane, kopilote, probne pilote i nastavnike letenja na kanaderu i Air Tractoru. U svim eskadrilama pomlađen je i tehničarski kadar te je proveden velik dio obuka i stjecanja sposobnosti po svim specijalnostima u I. i II. stupnju održavanja. “Sigurnost u provedbi osobito letačkih zadaća bit će nam temeljni postulat i osnova u pristupu i realizaciji započetih i budućih zadaća. Razvoj znanja, alata i svijesti na području sigurnosti letenja mora biti imperativ te ćemo svi skupa u svojem djelokrugu rada uložiti maksimalne napore u izgradnji kulture i mentaliteta sigurnosti letenja. Očekujem da zajedničkim radom i angažmanom svih pripadnika 93. krila kroz 2021. godinu potvrdimo našu punu spremnost i posvećenost što uspješnijoj provedbi povjerenih nam zadaća i misija,” poručio je na kraju pukovnik Ražov.

Na kraju svečanosti najzaslužnijim pripadnicima uručene su pohvale, nagrade i priznanja.

Tekst: Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt