Krila uvijek spremna za let

93. krilo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pruža potporu svim sastavnicama OSRH na kopnu, moru i zraku, a posebno se ističe u pomoći civilnim institucijama

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku obilježena je 30. obljetnica ustrojavanja 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te 29. obljetnica pogibije pripadnika baze koji su živote izgubili 1993. tijekom VRO Maslenica. Obilježavanju su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izaslanik ministra obrane državni tajnik Branko Hrg, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni-general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, bivši zapovjednici, obitelji poginulih pripadnika i drugi.

Predsjednik Milanović čestitao je pripadnicima 93. krila HRZ-a njihov dan: ”Važan dan kojim smo se prisjetili kako je prije 30 godina mali broj hrabrih ljudi odlučio preuzeti stvari u svoje ruke i pružiti otpor. Tek godinama poslije moguće je shvatiti i osvijestiti koliki je to bio napor i hrabrost.“ Poručio im je da nastave raditi na svojim vještinama te mentalnoj i tjelesnoj snazi kako bi bili spremni ako to bude potrebno.

Osim ponosne i važne uloge u Domovinskom ratu postrojba je sudjelovala i sudjeluje u međunarodnim operacijama potpore miru kao i važnim međunarodnim vježbama. Pruža potporu svim sastavnicama OSRH na kopnu, moru i u zraku. Posebno se ističe u pomoći civilnim institucijama i to u zaštiti od požara iz zraka i pomoći kod prirodnih katastrofa u zemlji i inozemstvu, a sudjeluju u medicinskim letovima i akcijama spašavanja. Stalna zadaća 93. krila jest obuka pilota aviona i helikoptera te tehničara svih specijalnosti.

Neizbrisiv trag

Na obilježavanju obljetnice bila je i obitelj poginulog pilota i heroja pukovnika Mirka Vukušića, čije ime nosi vojarna u kojoj je smješteno 93. krilo HRZ-a, a majka Adelheide Sejfović uručila je zapovjedniku vojarne i zapovjedniku 93. krila HRZ-a brigadiru Krešimiru Ražovu zlatovez hrvatske himne.  ”Pukovnik Vukušić nije samo heroj i pilot Domovinskog rata, on je genijalac, koji je korištenjem tehnologije, znanja, vještina i inovativnosti usmjerio tijek događaja u Domovinskom ratu. Zahvalni smo i ponosni što ova vojarna nosi njegovo ime. Takvi nam genijalci trebaju kao uzor posebno ovdje gdje odgajamo mlade pilote,“ rekao je brigadir Ražov. Istaknuto je i kako svatko od nas tijekom života i rada ostavlja trag, a pukovnik Vukušić dao je svoj život u izgradnji i obrani domovine. Njegova majka potrudila se potvrditi taj trag urezavši ga u zlatovez. ”Ovo sam radila dvije godine, imam jako puno ručnih radova, a ovo mi je najljepši i najdraži i poklanjam ga Hrvatskoj da bude inspiracija mladim pilotima,“ dodala je Adelheide Sejfović. Svečanost je završena taktičko-tehničkim zborom i nastupom akrogrupe ”Krila Oluje“.

Tekst: Martina Stanković

Foto: Tomislav Brandt