Poruka sigurnosti, prijateljstva i partnerstva

Formacija aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Rafale M francuske ratne mornarice na preletu iznad Zagreba

Dolazak nosača zrakoplova na nuklearni pogon Charles de Gaulle u hrvatske vode dio je bilateralnih aktivnosti u kojima sudjeluju snage HRZ-a i francuske ratne mornarice, ali i potvrda izvrsnih odnosa dviju zemalja

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković 15. je ožujka posjetio nosač zrakoplova francuske ratne mornarice Charles de Gaulle koji se nalazio u vodama blizu Dubrovnika. Sastao se sa zapovjednikom francuskih pomorskih snaga kontraadmiralom Christopheom Cluzelom i zapovjednikom nosača kapetanom bojnog broda Sébastienom Martinotom.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić na palubi nosača zrakoplova Charles de Gaulle (Foto: Vlada RH)

S predsjednikom Vlade bili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Vlade za poslove obrane Damir Krstičević, a nazočio je i veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssiere.

Govoreći o cilju operacije francuskog nosača na nuklearni pogon, premijer je istaknuo da Charles de Gaulle s još sedam brodova sudjeluje u misiji potpore državama koje graniče s Ukrajinom, u okolnostima koje su nastupile nakon 24. veljače, tj. ruske agresije na Ukrajinu. Podsjetimo, udarnu borbenu snagu francuskog  nosača čine višenamjenski borbeni avioni Rafale u mornaričkoj inačici Rafale Marine (Rafale M), a u aktualnom slučaju, kako je kazao premijer Plenković ”lete i kontroliraju zračni prostor Bugarske i Rumunjske“. Ovih se dana, dodao je, provode i vježbe s avionima MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čime se učvršćuje strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske. “Ujedno su dio aktivnosti koje smo poduzeli na političkoj razini u direktnom dogovoru s predsjednikom Macronom nakon što je u Zagrebu pao dron koji je doletio s područja Ukrajine,” kazao je premijer Plenković. Dodao je i da će tog dana avioni Rafale s nosača letjeti i nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima. Istog dana u poslijepodnevnim satima iznad Zagreba je letjela formacija aviona MiG-21 i Rafale M. Podsjećamo, godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka 2022. godine provode se bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima sudjeluju snage HRZ-a i snage s francuskog nosača zrakoplova Charles de Gaulle.

Tekst OJI

Foto: Dag KIRIN