Studija novog francuskog nosača zrakoplova

(Foto: Marine nationale)

Ministarstvo obrane Francuske pokrenut će pripremu inicijalne studije za zamjenu jedinog nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”. Novost je ministrica obrane Florence Parly objavila 23. listopada na izložbi Euronaval. Studija će se pisati 18 mjeseci, tijekom kojih će mornarica i Ministarstvo obrane odrediti taktičko-tehničke zahtjeve novog nosača zrakoplova, industrijsku organizacijsku strukturu potrebnu za izgradnju plovila te terminske planove cjelokupnog programa. Nosač zrakoplova “Charles de Gaulle” upravo je završio modernizaciju, bit će spreman za povratak u operativnu uporabu početkom 2019., a očekuje se da će ostati operativan i nakon 2030. godine.
Ovisno o ishodu studije, nije isključena ni izgradnja više od jednog nosača. Očekuje se da će nasljednici biti u operativnoj uporabi i nakon 2080. godine.
Francuska pokreće i program Logistička flota (Flotte Logistique – FLOTLOG), tj. gradnju četiriju novih višenamjenskih flotnih tankera. Brodovi će se temeljiti na talijanskom dizajnu, a gradnju će nadzirati francuski brodograditelji Naval Group i Chantiers de l’Atlantique. Prva dva plovila bit će dostavljena prije 2025. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ