Mjesec nosača zrakoplova

Tri najveće vojnopomorske sile u prosincu su povukle poteze kojima znatno ojačavaju, ili će ojačati, svoje flote novim nosačima zrakoplova. Britanska Kraljevska ratna mornarica uvela je 10. prosinca u operativnu uporabu drugi nosač zrakoplova klase Queen Elizabeth − HMS “Prince of Wales”. Svečanosti u vojnopomorskoj bazi u Portsmouthu nazočili su pokrovitelji plovila − princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla. Trenutak uvođenja u operativnu uporabu uslijedio je nakon uspješnih pokusnih plovidbi, obavljenih nakon napuštanja brodogradilišta “Rosyth” u rujnu ove godine. Vrijedan 3,1 milijardu funti, s istisninom od 65 000 tona, “Prince of Wales” najveće je plovilo britanske mornarice ikad izgrađeno. Prvi nosač zrakoplova u istoimenoj klasi, “Queen Elizabeth”, operativnost je postigao u prosincu 2017. godine.

(Foto: UK Ministry of Defence)

Oba su nosača smještena na dok u bazi Portsmouth ranije u prosincu, kako bi “Prince of Wales” završio operativna ispitivanja s borbenim avionima F-35. Gradnja nosača počela je 2011., porinut je 21. prosinca 2017., a potpunu spremnost postići će 2023. godine. Za razliku od američkih velikih nosača, “Prince of Wales” nije opremljen katapultima i aresterima, nego je dizajniran za djelovanje zrakoplova s mogućnosti vertikalnog polijetanja odnosno slijetanja. Prema trenutačnom planu, nosit će do četrdeset aviona F-35B Lightning II, iako po potrebi može nositi više od sedamdeset F-35B. Dizajn plovila naglašava fleksibilnost, uz mogućnost smještaja 250 marinaca. Nosač je opremljen sustavom za blisku borbu Phalanx CIWS 30 mm.

Američko brodogradilište Newport News tvrtke Huntington Ingalls Industries (HII) porinulo je 16. prosinca nosač zrakoplova “John F. Kennedy” (CVN 79), drugi u klasi supernosača Ford, i oteglilo ga po rijeci Jamesu na dok 3. Nosač će ondje biti dodatno opremljen i počet će program ispitivanja opreme i sustava. Među ostalim, na novom doku bit će dovršeni prostori za smještaj opreme za vez i tegljenje te smještaj posade. Brodogradilište će također ispitati distributivne, mehaničke i borbene sustave, poput elektromagnetskih katapulta i radara, a očekuje se da će ta faza trajati oko dvije i pol godine. Isporuka broda američkoj mornarici planirana je za 2022. godinu.

Kineska ratna mornarica je 17. prosinca u mornaričkoj bazi “Yulin” na otoku Hainanu uvela u operativnu uporabu novi nosač zrakoplova Type 001A. Jedini u svojoj klasi i prvi koji je dizajniran i izgrađen u Kini, nosi će ime “Shandong”. Unatoč originalnosti (nije samo prvi kineski nego i azijski “domaći” nosač), brod se ipak u znatnoj mjeri oslanja na poboljšani dizajn nosača “Liaoning” (sovjetski nosač “Varjag” klase Kuznjecov koji je Kina kupila od Ukrajine i prilagodila svojim potrebama te stekla dragocjena brodograđevna iskustva). “Shandong” ima veću uzletno-sletnu stazu, više mjesta za smještaj borbenih aviona (može ih krcati osam više), posade, zaliha, oružnih i drugih sustava. Oba su bez katapulta, imaju “ski-jump” rampu za polijetanje, osnovni im je borbeni avion J-15. Gradnja nosača “Shandong” počela je 2013., porinut je 2017., a završen u proljeće prošle godine te krenuo na brodograđevna ispitivanja. Uz Sjedinjene Države, koje su bez konkurencije po brojnosti “klasičnih” nosača zrakoplova u ratnoj mornarici, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kina danas su jedine zemlje koje imaju više od jednog.

Maja PTIĆ GRŽELJ, Domagoj VLAHOVIĆ