Priznanje hrabrima

Hrvatska vatrogasna zajednica pripadnicama i pripadnicima 855. PP eskadrile uručila je priznanja za doprinos uspješnosti protupožarne sezone 2021. To je još jedna potvrda njihovih sjajnih sposobnosti koje su zadnjih nekoliko godina  prepoznate i na međunarodnoj razini

Udarna snaga u zaštiti od požara, tj. Protupožarna eskadrila koja djeluje u 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, zbog svojih je sposobnosti dobila i službenu potvrdu izvrsnosti i profesionalizma. Uz riječi zahvale i iskazivanje uvjerenja kako će suradnja i u budućnosti biti više nego sjajna, Hrvatska vatrogasna zajednica pripadnicama i pripadnicima 855. PP eskadrile (njih 38) uručila je plakete i zahvalnice za njihov doprinos uspješnosti protupožarne sezone 2021. Za potporu vatrogastvu plaketu i zahvalnicu dobio je i ministar obrane Mario Banožić.

Uz bogato iskustvo u gašenju požara na domaćem terenu, posebice priobalju i otocima, PP eskadrila ima sposobnost pružanja pomoći u gašenju požara u drugim zemljama. Tako su tijekom ljetnih mjeseci 2021. godine protupožarne snage bile angažirane i na gašenju požara u inozemstvu sukladno Zakonu o obrani i temeljem Odluke Vlade o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini iz ožujka i Odlukom ministra obrane o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u inozemstvu. 

Protupožarne zračne snage bile su angažirane u inozemstvu šest puta i to dva puta na temelju zahtjeva rescEU u Republici Turskoj i Grčkoj te četiri puta u Bosni i Hercegovini. Bila je to treća godina zaredom da su zračne protupožarne snage s dva aviona Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne u Zemuniku stavile svoje resurse u zajednički europski Mehanizam zaštite od požara rescEU, u kojem su sudjelovale do 31. listopada 2021.

Zajednički rad zaslužuje pohvalu

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je kako zajednički rad i suradnja zračnih i zemaljskih snaga zaslužuje pohvalu te kako vjeruje u sjajnu suradnju i u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni. “Suradnja posebno na području priobalja sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima i Hrvatskom vojskom zaista je na visokoj razini. Komuniciramo na dnevnoj bazi, razmjenjujemo iskustva i rješavamo sve zadaće i izazove koji su pred nama. Vjerujem kako će i nadolazeća protupožarna sezona biti uspješno provedena u kvalitetnoj suradnji,” poručio je Tucaković.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Darko Kučej zahvalio je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na dodijeljenim priznanjima, istaknuvši kako će pripadnici Hrvatske vojske i dalje obavljati sve svoje zadaće i angažmane na najvišoj mogućoj razini. “Nagrada je ovo za naše rezultate, za sav naš trud i zalaganje za prošlu protupožarnu sezonu i za sve one koje su iza i ispred nas. Naša je suradnja na visokoj razini. Takva će ostati i možemo je samo unapređivati,” rekao je pukovnik Kučej. Svečanosti u Zemuniku nazočili su načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović, zapovjednik 93. krila brigadir Krešimir Ražov, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, županijski vatrogasni zapovjednici i drugi.


Ministar Banožić čestitao je pripadnicima i djelatnicima 855. protupožarne eskadrile koji su se svojim angažmanom istaknuli u provedbi zadaća tijekom protupožarne sezone 2021. Zahvalio im je na profesionalizmu kojim dokazuju svoju izvrsnost i spremnost na one najzahtjevnije zadaće.

“Poštovane pripadnice i pripadnici 855. protupožarne eskadrile,

zbog novonastale situacije nisam bio u mogućnosti biti s vama u Zemuniku na dodjeli priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice. Vi ste svojim profesionalnim i ljudskim angažmanom presudna snaga koja pomaže u gašenju i onih najvećih i najzahtjevnijih požara. Najbolji ste dokaz kako je najvredniji dio našeg obrambenog sustava, naših Oružanih snaga čovjek – pilot i tehničar, neraskidivo i čvrsto jamstvo uspješnog djelovanja!

Čestitam vam od srca na priznanjima koja ste dobili. Itekako ste ih zaslužili!”


Tekst: Jelena Jakšić

Foto: Josip Kopi