PP eskadrila – prepoznata i cijenjena

”Ovdje smo kako bismo iskazali poštovanje prema vašoj profesionalnosti i požrtvovnosti, entuzijazmu, znanju i radnoj energiji koju ulažete svakog dana kako bi hrvatski građani i oni koji dođu u Hrvatsku, ali i naši susjedi u Bosni i Hercegovini, te u Grčkoj i Turskoj, mogli imati koristi od vašeg rada,” rekao je tijekom posjeta 855. protupožarnoj eskadrili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra obrane Marija Banožića te načelnika GS OSRH admirala Roberta Hranja posjetio je 855. protupožarnu eskadrilu 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku. Radnom posjetu nazočili su i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, župan Zadarske županije Božidar Longin te predstavnici MORH-a i OSRH.

Izaslanstva su sudjelovala na brifingu zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Michaela Križanca, zapovjednika 93. krila HRZ-a brigadira Krešimira Ražova i načelnika Stožera i zamjenika zapovjednika 93. krila HRZ-a pukovnika Tomislava Vacenovskog o stanju, planovima i provedenim zadaćama. Zatim su se susreli s pilotima i tehničarima 855. protupožarne eskadrile koji su gasili požare u Turskoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Predsjednik Vlade Plenković čestitao je i zahvalio pilotima i tehničarima na njihovu iznimnom doprinosu u gašenju požara istaknuvši kako na taj način šalju poruku sigurnosti, solidarnosti i zaštite. ”Ovdje smo kako bismo iskazali poštovanje prema vašoj profesionalnosti i požrtvovnosti, entuzijazmu, znanju i radnoj energiji koju ulažete svakog dana kako bi hrvatski građani i oni koji dođu u Hrvatsku, ali i naši susjedi u Bosni i Hercegovini, te u Grčkoj i Turskoj, mogli imati koristi od vašega rada,” rekao je predsjednik Vlade pohvalivši uspješnu koordinaciju svih sastavnica domovinske sigurnosti koja nam, kako kaže, može pomoći da budemo još bolji, učinkovitiji i kvalitetniji. Osvrnuo se i na ulaganja u Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, podsjetivši kako je Vlada ove godine donijela stratešku odluku o nabavi višenamjenskih borbenih aviona četvrte generacije. Iskazao je uvjerenje da će brojni mladi slijediti primjer prisutnih pilota i tehničara te da će se pridružiti obitelji Hrvatske vojske koja svoj posao i zadaće obavlja s domoljubnim osjećajem, ali i sa znanjem i uvjerenjem da tako pridonosi sigurnosti naših građana.

Zahvalivši pilotima koji nadljudskim naporima gase velike šumske požare diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu, ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako su zahvaljujući njihovu angažmanu, kao i angažmanu vatrogasnih postrojbi sačuvani ljudski životi i imovina. ”Sudjelovali ste u gašenju brojnih požara u Hrvatskoj i inozemstvu, Turskoj i Grčkoj te susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje ste pokazali svoju nesebičnost i požrtvovnost te hrabrost. Naši saveznici i partneri cijene nas jer ste svoje zadaće izvršavali hrabro i precizno i što su imali priliku od vas puno toga naučiti, zahvaljujući vama i vašim sposobnostima. Hvala vam na tome,“ naglasio je ministar podsjetivši da su protupožarne zračne snage u ovoj godini bile angažirane 217 puta. ”Na taj način promovirali ste našu domovinu Hrvatsku u najboljem svjetlu, poručio je ministar obrane uputivši posebnu zahvalu tehničarima i svim drugim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji osiguravaju ispravnost i spremnost protupožarnih zrakoplova za uspješnu požarnu sezonu. U svoje ime i u ime pripadnika 855. protupožarne eskadrile prigodno se obratio zamjenik zapovjednika Eskadrile bojnik Darko Kučej naglasivši kako su piloti, letači i zrakoplovni tehničari, časnici, dočasnici i vojnici Protupožarne eskadrile najveća vrijednost koju Eskadrila ima.

”Zahvaljujući tim ljudima, njihovu nesebičnom angažmanu i njihovim obiteljima, rezultate koje postižemo, u zadaćama na području Republike Hrvatske i u međunarodnim zadaćama, prepoznate su i cijenjene od svih strana. Čast nam je i ponos kad u protupožarnim letovima iznad kuća naših građana vidimo poruke zahvale za ono što činimo,“ rekao je bojnik Kučej naglasivši još jednom kako im takve poruke daju elan i čine ih još ponosnijim građanima Hrvatske.

OJI, Foto: Josip Kopi