Suvremena sposobnost NATO-a i Hrvatske vojske

Oružane snage RH sredinom su ožujka u Zagrebu bile domaćin zanimljivog stručnog skupa – jednom od godišnjih sastanaka NATO-ove radne skupine za elektromagnetsko ratovanje (NEWWG 1/24)

Predsjedavajući sjednice NATO Electromagnetic Warfare Working Group 1/24, njemački pukovnik Thorsten Muxfeldt, ocijenio je hrvatsko domaćinstvo visokim ocjenama

Opisujući elektromagnetsko ratovanje (Electromagnetic Warfare – EW) na svojim službenim internetskim stranicama, Sjevernoatlantski savez naglašava da  vojne operacije koje se provode u svim okruženjima koriste elektromagnetski spektar za stvaranje učinaka koji podržavaju vojne ciljeve. U prostoru današnje kompleksne bojišnice, NATO-ove snage mogu provoditi elektromagnetske operacije (Electromagnetic Operations – EMO) u elektromagnetskom okruženju (Electromagnetic Environment – EME). EMO uključuje aktivnosti koje koriste to okruženje kako bi se omogućili ili poboljšali učinci operacija NATO-a i kako bi se degradirale mogućnosti potencijalnog protivnika da učini isto. Kao borbena ruka EMO-a, aktivnosti elektromagnetskog ratovanja (EW) omogućuju vojne akcije koja iskorištavaju elektromagnetsku energiju za stvaranje situacijske svjesnosti  kroz ofenzivne i obrambene učinke. Konkretno, u takve aktivnosti ulaze ometanje radarskih, komunikacijskih i navigacijskih sustava, elektromagnetsko obmanjivanje, maskiranje, motrenje, izviđanje i skupljanje obavještajnih podataka…Svakako vrijedi naglasiti da je u vojnostručnoj terminologiji, pa i NATO-ovoj te u tekstovima Hrvatskog vojnika, za istu stvar dosad uglavnom bio korišten izraz elektroničko ratovanje. Međutim, danas prednost ima pojam elektromagnetsko ratovanje: time se želi naglasiti važnost elektromagnetizma kao fizikalne pojave koja omogućuje provedbu aktivnosti u elektromagnetskom spektru.

NATO-ova ilustracija prikazuje svu kompleksnost elektromagnetskog spektra i ratovanja

Provedbeni tim OSRH

Kao veliki vojni savez, najmoćniji na svijetu, NATO pridaje veliku pozornost elektromagnetskom ratovanju. To vrijedi i za vojske pojedinih zemalja članica, uključujući Hrvatsku. Upravo su Oružane snage RH od 11. do 15. ožujka u Kongresnom centru HVU-a “Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu bile domaćin zanimljivog stručnog skupa na tu temu. Zapravo, bila je riječ o jednom od godišnjih sastanaka NATO-ove radne skupine za elektromagnetsko ratovanje (NATO Elektromagnetic Warfare Working Group – NEWWG). Za više informacija obratili smo se dvojici časnika Hrvatske vojske. Brigadir Dražen Knezić iz Obavještajne uprave GS OSRH (J-2) bio je čelnik provedbenog tima OSRH za organizaciju sastanka, a značajnu ulogu u organizaciji i provedbi imao je bojnik Tomislav Međurečan iz Obavještajne pukovnije (OP).

Dakle, radna skupina NEWWG u svojem je djelovanju odgovorna NATO-ovu savjetodavnom odboru za EW (NATO Electromagnetic Warfare Advisory Committee – NEWAC).  NEWWG na svojim sastancima, pa i na zagrebačkom, okuplja stručne predstavnike članica, NATO-ovih zapovjednih i vojnih struktura te drugih agencija i ustrojstvenih cjelina na razini Saveza. Ključna je zadaća NEWWG-a savjetovati te informirati NEWAC o zajedničkoj, zračnoj, kopnenoj i pomorskoj politici i doktrini EW-a te o razvoju standarda u elektromagnetskom ratovanju. NEWWG se također povezuje s drugim radnim skupinama NATO-a koje se bave EW-om i forum je za konzultacije i koordinaciju stručnih pitanja oko elektromagnetskog ratovanja. Primjerice, među glavnim temama sastanka u Zagrebu bili su revizija i razvoj NATO-ovih publikacija povezanih s elektromagnetskim ratovanjem i operacijama, razmjena informacija i iskustava te EW terminologija. Zaključci sa sastanka bit će preneseni NEWAC-u, koji je glavni forum unutar NATO-a za konzultacije i koordinaciju pitanja vezanih uz EW. NEWAC, među ostalim, savjetuje i najviše vojno tijelo NATO-a – Vojni odbor u kojem sudjeluju načelnici glavnih stožera savezničkih vojski i koji pak savjetuje Sjevernoatlantsko vijeće. Brigadir Knezić i bojnik Međurečan izrazili su zadovoljstvo činjenicom što se sastanak NEWWG 1/24 održava u Hrvatskoj. “Iskazano povjerenje i izazov je za J-2, Obavještajnu pukovniju i ujedno prilika za OSRH“, navodi brigadir i dodaje da sastanak eksperata iz radne skupine za EW ima aktualni kontekst jer je današnja uloga elektromagnetskog ratovanja u svjetskim kriznim žarištima velika, što možemo vidjeti i u trenutačnim sukobima u Ukrajini i Gazi. Isto tako, s realizacijom tekućih i budućih projekata modernizacije i opremanja (npr. avion Rafale, ophodni obalni brod), EW će biti sve zastupljeniji i bitniji u sposobnostima Hrvatske vojske. “Teško je reći da danas postoji ijedno moderno, kompleksnije, veće i značajnije borbeno sredstvo koje ne ostavlja elektromagnetski otisak. Sudjelovanje u NEWWG-u i druge naše aktivnosti usmjerene na EW sigurno će pridonijeti da naši sadašnji i budući sustavi budu dobro zaštićeni, ali i uspješno korišteni u operacijama na integriranom bojištu. Dobivamo novu, dobru priliku za razvoj sposobnosti EW-a Hrvatske vojske,“ zaključuje Knezić.

Brigadir Dražen Knezić (desno) iz Obavještajne uprave GS OSRH (J-2) bio je čelnik provedbenog tima OSRH za organizaciju sastanka, a značajnu ulogu u organizaciji i provedbi imao je bojnik Tomislav Međurečan (lijevo) iz Obavještajne pukovnije

Ukorak s najvećima

Bojnik Međurečan, koji je i predstavnik OSRH u NEWAC-u, podsjeća nas na činjenicu da dolazi iz postrojbe koja ima razvijene sposobnosti elektromagnetskog ratovanja. Jedna od prethodnica Obavještajne pukovnije jest i Središnjica elektroničkog izviđanja, koja je dala velik doprinos u različitim operacijama u Domovinskom ratu. “OP intenzivno prati današnje trendove u EW-u, i zato je sudjelovanje OSRH u NEWWG-u iznimno korisno. Podsjećam, NATO-ova radna skupina ne bavi se samo NATO-ovom terminologijom, već i doktrinama te izradom svih dokumenata potrebnih za razvoj EW sposobnosti. Znanja i iskustva koja dobivamo u NEWWG-u tako indirektno utječu i na razvoj naših doktrina i sposobnosti. Iako smo mala zemlja i vojska, vjerujem da ćemo u NATO-u biti prepoznati po tome da smo spremni pratiti trendove EW-a i ići ukorak s najvećima“, kaže nam bojnik.

Predsjedavajući sjednice NATO Electromagnetic Warfare Working Group 1/24, njemački pukovnik Thorsten Muxfeldt, ocijenio je hrvatsko domaćinstvo visokim ocjenama: “Organizacija je izvanredna! Drago mi je da sam ovdje zajedno sa svojim timom, a hrvatski predstavnici dio su tog tima“. U kratkom razgovoru s njim i njegovim hrvatskim kolegama, dotaknuli smo se činjenice da elektromagnetski spektar i elektromagnetsko ratovanje ne predstavljaju posebnu domenu operacija. Dakle, nisu u istom paketu kao kopno, more, zrak, svemir i kibernetički prostor. “Rekao bih da je elektromagnetsko ratovanje jedna unakrsno funkcionalna domena. Da budem precizniji, elektromagnetski spektar je velik, ne možete ga ograničiti na samo jednu domenu ili granu“, objasnio nam je pukovnik Muxfeldt. Dakle,  beskrajni niz elektromagnetskih operacija može se provoditi neprestano i u svih pet domena. I jasno je da NATO, a u svojem dijelu i Hrvatska vojska, trebaju biti što sposobniji za obranu i provedbu EW-a. Sastanci NEWWG-a, ali i druge aktivnosti u okviru NATO-a, sigurno su važan korak u razvoju tih sposobnosti na razini Saveza, ali i pojedinih članica.

TEKST: Domagoj Vlahović; FOTO: Tomislav Brandt