Svečano obilježena 150. obljetnica Viške bitke

U gradu Visu obilježena je 20. srpnja 150. obljetnica Viške bitke. Svečanosti su nazočili ministar obrane RH Josip Buljević, savjetnik predsjednice RH Andro Krstulović Opara,  gradonačelnik Grada Visa Ivo Radica, viceadmiral Ante Urlić kao izaslanik ministra branitelja, predstavnici Austrije i Italije te brojni visoki civilni i vojni uzvanici iz zemlje i inozemstva. Povorka uzvanika predvođena Gradskom glazbom Vis i austrijskim povijesnim postrojbama krenula je od hotela Issa prema gradskom groblju na Prirovu gdje je održana komemoracija. Ministar Buljević uputio je u svojem obraćanju pozdrave svima prisutnima, a posebno prijateljima iz srednje Europe. “Svi poginuli u Viškoj bitki bili su Europljani. Ta je bitka dio našeg identiteta i naše tradicije. Nakon bolnih iskustava nacionalsocijalizma i komunizma, oci Europske unije odlučili su da se to nikad više ne dogodi, a Vis je odlično mjesto da to osvijestimo,” rekao je ministar. Istaknuo je želju da u budućnosti komemoracija bude mjesto zajedničkog identiteta i susreta različitih europskih naroda jer ćemo na taj način biti uspješni i živjeti miru. Dodao je i da EU nije samo ekonomska zajednica, nego počiva na solidarnosti i zajedništvu.
Gradonačelnik Grada Visa zaželio je dobrodošlicu svima povodom 150. obljetnice Viške bitke. “Vis je  kroz povijest bio važna geostrateška točka. Iz Viške bitke možemo puno naučiti kako bismo u zajednici kao što je EU mogli živjeti u miru,” rekao je gradonačelnik Radica. Viceadmiral Ante Urlić izrazio je želju da se nastavi njegovati ta slavna povijesna pomorska tradicija ujedinjene Europe.
“Ovdje su se sukobile dvije jake flote, austrougarska i talijanska. S hrvatske i austrougarske strane sudjelovalo je 5000 mornara. Nakon pobjede cijela je Dalmacija slavila. To je nakon Trafalgarske bitke bila najveća bitka u Europi,” rekao je viceadmiral Urlić.
Tibor von Pasztory, zapovjednik Vojnog ureda iz Beča za povijesne postrojbe, istaknuo je kako su prije 25 godina došli na Vis obilježiti tu bitku i nakon toga dolaze svakih pet godina: “Ovdje  smo stekli dobre prijatelje. Otok Vis simbolizira sudbinu Europe koja se danas nosi s brojnim izazovima.” Predstavnik talijanske Ratne mornarice Francesco Rossi rekao je kako je Jadransko more u povijesti uvijek bilo područje bitaka, a danas je simbol ujedinjenja i povezanosti.
Izaslanstva su nakon komemoracije na groblju položila vijence, a zatim je u župnoj crkvi Gospe od Spilica služena misa zadušnica koju je predvodio biskup hvarsko-bračko-viški monsinjor Slobodan Štambuk.
Poslije mise dva su broda HRM-a s uzvanicima isplovila u viški akvatorij gdje su na prostoru na kojem se održavala Viška bitka položeni vijenci u more.
Pomorska bitka kod Visa, u kojoj su se sukobile mornarice Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije, dogodila se 20. srpnja 1866. u Viškom kanalu. Bitka, koja je bila dio Austro-pruskog rata, završila je pobjedom habsburške mornarice.
Bila je prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon. Također, prva je bitka u svjetskoj povijesti u kojoj su se dvije oklopljene flote sukobile na otvorenom moru. Jednako tako, bila je jedna od zadnjih bitaka u kojoj se kao ratnu taktiku koristilo probijanje broda kljunom.

Petra Kostanjšak
Foto: Tomislav Brandt