Obilježeno 25 godina od Šibenske bitke

U zagrebačkoj vojarni “Petar Zrinski” 8. studenog svečano je obilježena 25. obljetnica Šibenske bitke, jedne od najvažnijih hrvatskih pobjeda tijekom Domovinskog rata. Organizatori svečanosti bili su Klaster alternativnih i specifičnih oblika turizma Agema i Uslužna braniteljska udruga Ruža hrvatska Žirje, u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, Vojnim muzejom MORH-a i Hrvatskim vojnim učilištem “Dr. Franjo Tuđman”.
Svečanosti su nazočili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske brigadir Damir Terzić, izaslanik i pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Ivanka Bušić, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Nikica Penđer, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Helfrich, djelatnici HVU-a, kadeti i polaznici drugih programa izobrazbe HVU-a, hrvatski branitelji sudionici Šibenske bitke, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i drugi.
U sklopu svečanosti otkrivena je spomen-ploča uz obalne topove Ansaldi 90 mm koji su postavljeni u dvorištu vojarne “Petar Zrinski”. Topovi su bili dio južne bitnice na otoku Žirju tijekom Šibenske bitke. U prostorijama Časničkog doma HVU-a otvorena je izložba ratne fotografije iz Domovinskog rata Šibeniče, ti si stina, održano je predavanje na kojem su izlagali sudionici Šibenske bitke te je prikazan kratki dokumentarni film o bitki. Željko Šižgorić i Stanko Ferić, predstavnici udruga Ruža hrvatska Žirje i Volim Šibenik, upoznali su nazočne s pričom o Žirju u Domovinskom ratu i njegovim obalnim bitnicama. Predstavljen je i Vojni muzej MORH-a u čijoj se Zbirci topništva nalaze spomenuti topovi, projekt Spomen-područja Ruža hrvatska Žirje te projekt Međunarodnog posjetiteljsko-edukativnog centra i kampa Surium za veterane i izviđače.
Podsjetivši da je moderna hrvatska država rezultat zajedništva i žrtve svih hrvatskih domoljuba, brigadir Terzić istaknuo je da obilježavanjem iskazujemo počast i zahvalnost braniteljima koji su branili i obranili Krešimirov Grad, a posebno pripadnicima 113. i 4. gardijske brigade i MUP-a.
General Barić rekao je da je bitka za Šibenik bila i bitka za Dalmaciju, za cjelovitost Republike Hrvatske. “Odajemo počast ljudima koji su ušli u hrvatsku povijest po svojoj hrabrosti i odlučnosti. Zaustavili su neprijatelja i dali poticaj svima u Hrvatskoj koji su vidjeli da se moguće suprotstaviti velikoj sili,” istaknuo je zapovjednik HVU-a.

Domagoj Vlahović, Foto: Marija Sever