Kadeti na zimskom kampu u Delnicama

Kadeti devetog i desetog naraštaja Kadetske bojne Časničke škole Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” proveli su od 23. veljače do 6. ožujka Zimski kamp 2 u delničkoj vojarni “Drgomalj”.
Sudjelovalo je 39 kadetkinja i kadeta pod vodstvom zapovjednika Kampa prvog dočasnika Kadetske bojne časničkog namjesnika Mihaela Brindzeja te voditelja kadeta stožernog narednika Krešimira Maslaća i narednika Krešimira Zrnića. Pripadnik američke vojske satnik Brian A. Devlin prenosio je kadetima iskustva iz područja preživljavanja. Cjelokupnu su obuku s kadetima proveli pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.
Zimski kamp obuhvaća osposobljavanje kadeta u naprednim tehnikama skijanja te osnovnim vještinama i tehnikama nužnim za uspješno djelovanje, boravak, kretanje  i preživljavanje u ekstremnim zimskim i planinskim uvjetima. Poseban je naglasak stavljen i na samo borbeno djelovanje kako bi kadeti što bolje usvojili znanja i vještine nužne za dulji boravak u navedenim uvjetima, a samim tim i uspješnije izvršavali borbene zadaće za koje se obučavaju na naprednim oblicima usavršavanja.
Kruna Zimskog kampa 2 bila je provedba završne 48-satne vježbe SITEX. Kadeti podijeljeni u tri desetine izvršili su zadaću kretanja po snijegu, uporabu krplji, prelazak opasnog područja te uspostavu i osiguranje patrolne baze. Desetine su zatim krenule na pojedinačne zadaće, pronalazak MTS-a i prenošenje do patrolne baze, izradu skice područja i izviđanje područja.
Riječ je bila o zadnjoj obuci tijekom školovanja u programu Kadet koja objedinjuje sve naučene i stečene vještine i sposobnosti tijekom tri godine programa, a sudionici su morali primijeniti tehnike, taktike i procedure na razini voda pješaštva.