Predsjednica Republike Hrvatske posjetila kadete na Zimskom kampu

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je 8. veljače kadete Hrvatskog vojnog učilišta koji od 29. siječnja do 10. veljače provode obuku na Zimskom kampu u vojarni “Josip Jović” na Udbini. U pratnji Predsjednice bili su načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general-pukovnik Slavko Barić. Pukovnik Tomislav Kasumović, zapovjednik Kadetske bojne HVU-a, upoznao je Predsjednicu s ciljevima i zadaćama kampova za kadete koje provodi Kadetska bojna u suradnji sa Zapovjedništvom specijalnih snaga te prezentirao dnevne aktivnosti kadeta koji se trenutačno obučavaju u Zimskom kampu 2 i Zimskom kampu 3. U tijeku je provedba obuke kadeta druge godine vojnih studija u sklopu Zimskog kampa 2 i kadeta treće godine u sklopu Zimskog kampa 3. Na kampovima ukupno sudjeluje 157 kadetkinja i kadeta.

Zimski kampovi 2 i 3 vrhunac su dosadašnje vojne obuke kadeta. Objedinjuju vojna znanja usvojena tijekom prethodnih kampova i nadograđuju ih intenzivnom obukom preživljavanja i ratovanja u zimskim uvjetima. Kadeti treće godine stavljaju se u uloge zapovjednika te planiraju, organiziraju, provode, nadziru, donose odluke, izvješćuju o provedbi zadaće, kako bi se što bolje pripremili za preuzimanje časničkih dužnosti.

Tijekom posjeta Predsjednica je imala priliku vidjeti kako se u realnim uvjetima obučavaju kadeti. Na jednoj radnoj točki vidjela je kako provode patrol-baze, izrađuju zaklone i skloništa, pale i održavaju vatru te organiziraju život i rad u improviziranim skloništima u zimskim uvjetima, a na sljedećoj je nazočila praktičnom prikazu borbenog izviđanja i napada na protivnički položaj. Predsjednica je čestitala kadetima na odlično obavljenoj zadaći. Viđene uvjete obuke usporedila je s preduputnom obukom na kojoj je i sama sudjelovala dok je radila u NATO-u, što je iznimno bitno kako bi mogli usavršiti obuku te uvjete rada i djelovanja. Posebno je naglasila važnost takvog provođenja obuke, ne samo stoga što uče kako preživjeti i ratovati u surovim zimskim uvjetima, nego i zbog promicanja timskog rada i važnosti mogućnosti oslanjanja jednih na druge kako bi mogli preduhitriti i rješavati probleme.
Predsjednica je na kraju posjeta izjavila: “Gledajući njih i zanos i elan s kojim su noć proveli na zimskim temperaturama, mogu reći da Hrvatska jest u sigurnim rukama”, te zaključila  da su naše kadetkinje i kadeti vrlo solidna buduća profesionalna baza naših Oružanih snaga.

OJI
Foto Stjepan Brigljević