Svečano otvorena vojarna “126. brigade HV-a” u Sinju

“Iznimno mi je drago što se Hrvatska vojska vratila u Sinj, uz hrvatski narod i stanovnike Cetinske krajine, kao što smo i obećali. Napuštamo koncept putujuće vojske i vojska XXI. stoljeća treba biti smještena u naseljenim mjestima, uz stanovništvo,” rekao je ministar Krstičević

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac i drugi visoki vojni i civilni uzvanici nazočili su 21. srpnja otvorenju vojarne “126. brigade HV-a” u Sinju. Premijer Plenković tom je prigodom izrazio zadovoljstvo što se Hrvatska vojska vratila u Sinj, viteški grad, grad alkara i bogate kulturne baštine. Naglasio je kako je potrebno vratiti Hrvatsku vojsku u pojedine gradove iz sigurnosnih, tradicijskih i gospodarskih razloga. Pohvalio je inicijativu da se Hrvatska vojska vrati u Sinj, Vukovar, Varaždin, Ploče, te istaknuo kako će to pridonijeti boljem funkcioniranju Oružanih snaga RH. Ministar Krstičević istaknuo je kako je vojarna “126. brigade HV-a” dobila ime slavne sinjske postrojbe, koja je ustrojena 1991. godine i imala važnu ulogu u Domovinskom ratu. “Iznimno mi je drago što se Hrvatska vojska vratila u Sinj, uz hrvatski narod i stanovnike Cetinske krajine, kao što smo i obećali. Napuštamo koncept putujuće vojske i vojska XXI. stoljeća treba biti smještena u naseljenim mjestima, uz stanovništvo,” zaključio je ministar.
General Šundov također je izrazio poseban ponos što će vojarna u povijesnom gradu Sinju nositi ime 126. brigade HV-a. “Povratak vojske, siguran sam, bit će pozitivan doprinos lokalnoj zajednici. Vjerujem da će pridonijeti sigurnosti i zaštiti stanovništva, poboljšanju kvalitete života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga, kao i promicanju vojnog poziva,” rekao je general Šundov.
Vojarna “126. brigade HV-a” nosila je ime “Kula”, a pripadnici Oružanih snaga RH napustili su je 2008., nakon ukidanja Središta za obuku pješaštva (prestanak obveze služenja vojnog roka), a 2014. predana je Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.
Površina zemljišta vojarne iznosi 99 295 m², a na njemu su izgrađeni objekti za smještaj postrojbi, skladištenje materijalnih sredstava, učionice, prostor za pripremu i podjelu hrane, praonice, kotlovnica i radionica, ukupne površine 9101 m².
Od ožujka 2017. počele su aktivnosti vraćanja u funkciju smještajnih i drugih objekata (popravak krovišta, sanitarnih čvorova, elektroinstalacija). Radovi na cjelokupnom uređenju obuhvaćali su dvije faze. Oružane snage RH vlastitim su snagama obavile veći dio radova, kako bi se ukupni troškovi smanjili. Uređenjem i daljnjim razvojem vojarne uz pripadajuće vježbalište znatno će se povećati kapaciteti za smještaj drugih ustrojstvenih cjelina Oružanih snaga RH, ali i stvoriti preduvjeti za provedbu obuke ročnika i pričuvnog sastava.
Povratak Oružanih snaga RH u Sinj pridonijet će i gospodarskom razvoju tog grada, kojem se na taj način priznaje i važna povijesna uloga i značaj vojnog poziva.
U vojarni u Sinju razmjestit će se Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske, koja je bila razmještena u Kninu. Bojna broji oko 250 pripadnika i opremljena je s dvadesetak inženjerijskih strojeva i pripadajućim brojem teretnih i ostalih motornih vozila.
Inženjerijska bojna ima zadaću pružanja inženjerijske potpore postrojbama Oružanih snaga te kroz sustav obuke razvija i održava sposobnosti vezane uz infrastrukturne radove, razminiranje minski sumnjivih prostora, svladavanje manjih vodenih ili suhih zapreka i dr. Također razvija i održava sposobnosti pružanja pomoći lokalnoj upravi i samoupravi, primjerice, uređenjem prometnica, uklanjanjem ruševnih objekata i slično, te angažiranjem tijekom pružanja pomoći stanovništvu i civilnim institucijama u slučaju elementarnih i drugih katastrofa.

OJI; foto: J. Kopi