Ponosan sam na naše zračne i kopnene snage

“Hvala vam za sve napore koje ste uložili u borbi protiv velikih požara na otvorenom prostoru u okolici Splita i na ostalim lokacijama, sprečavajući nastanak još veće materijalne štete… Ponosan sam na naše zračne i kopnene snage koje su spasile Split i našu Dalmaciju kad je bilo najteže. Ove godine ugasili ste više od 100 požara i cijela Hrvatska vam se divi!” rekao je ministar Krstičević

Nakon otvaranja i obilaska vojarne “126. brigade HV-a” u Sinju, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova s izaslanstvom posjetio je 21. srpnja 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, gdje se susreo sa zračnim snagama koje sudjeluju u gašenju požara.
Premijer Plenković izrazio je zahvalnost pripadnicima Protupožarne eskadrile na velikom angažmanu u gašenju požara u Dalmaciji. “Hrvatska vojska pomaže civilnim strukturama u svim segmentima, ta suradnja i sinergija je izvrsna. Također, naše zračne snage su Odlukom Vlade angažirane i u međunarodnoj pomoći Crnoj Gori u gašenju požara,” istaknuo je. “Zahvaljujem cijeloj Hrvatskoj vojsci na čelu s ministrom obrane Damirom Krstičevićem na svemu što rade za Hrvatsku. Damira Krstičevića hrvatski narod voli, ja ga cijenim i kao čovjeka koji pridonosi u Vladi. Nadam se da ćemo nastaviti suradnju, a Vlada i ministar funkcioniraju normalno,” rekao je premijer Plenković.
Ministar Krstičević zahvalio je pripadnicima Protupožarne eskadrile na golemom angažmanu u obrani Dalmacije od velikih požara. “Hvala vam za sve napore koje ste uložili u borbi protiv velikih požara na otvorenom prostoru u okolici Splita i na ostalim lokacijama, sprečavajući nastanak još veće materijalne štete i, ne daj Bože, stradavanja ljudi. Ponosan sam na naše zračne i kopnene snage koje su spasile Split i našu Dalmaciju kad je bilo najteže. Ove godine ugasili ste više od 100 požara i cijela Hrvatska vam se divi!” rekao je ministar Krstičević.
Zapovjednik Protupožarne eskadrile (PPE) pukovnik Davor Turković upoznao ih je sa situacijom na požarištima te predstavio trenutačni angažman zračnih snaga, kao i presjek dosadašnjeg sudjelovanja u gašenju požara iz zraka.
Osvrnuo se i na djelovanja zračnih snaga na najvećim požarištima u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone, onima u okolici Splita i Tučepima kod Makarske. Istaknuo je kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a sudjelovale u gašenju 111 požara, pri čemu su ostvarile više od 900 sati naleta, a izbačeno je oko 30 500 tona vode. Od 2003. do danas Protupožarna eskadrila bila je angažirana na 3086 požara, a ostvareno je oko 90 000 letova i oko 12 500 sati naleta te izbačeno oko 470 000 tona vode. “Imamo iskusne, visoko osposobljene posade spremne u svakom trenutku poletjeti na požarišta. Protupožarna sezona tek je počela i pred nama je velika odgovornost i zadaća jer moramo obraniti Hrvatsku od požara i tako pridonijeti sigurnom odvijanju turističke sezone, ali i sigurnosti hrvatskih građana, njihove imovine i prirodnih dobara,” poručio je pukovnik Turković.
 
OJI; foto J. Kopi