Požari ujedinili Hrvatsku

Veliki šumski požari nošeni jakom burom proteklih su dana uništavali sve pred sobom na našem priobalju i otocima. Zračne i zemaljske snage PP NOS-a maksimalno su bile angažirane na požarištima pomažući vatrogasnim snagama, no vatra je gutala sve pred sobom, približila se opasno prigradskim splitskim naseljima i raketnoj bazi Žrnovnica. Nadljudskim cjelodnevnim i cjelonoćnim naporima svih uključenih u gašenje nakon pet dana vatrena je stihija stavljena pod kontrolu… Donosimo kratku kronologiju događaja i angažiranja snaga PP NOS-a


15. srpnja
Zračne snage angažirane na četirima požarištima
Protupožarne namjenski organizirane snage OSRH iz sastava 93. zb HRZ-a i PZO-a iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, angažirane su u gašenju požara na četirima požarištima. Prvi požar u Bibinjama kod Zadra ugasila su dva Air Tractora AT-802, a na dvama požarištima u Zadarskoj županiji, u Lišanima Ostrovičkim i Lisičiću, požare gase dva Canadaira CL-415 i dva Air Tractora AT-802.
Dva Canadaira sudjelovala su i u gašenju požara u Brelima kod Makarske.


16. srpnja
Zračne snage na požarištima od Istre do Dalmacije
•    PP NOS OSRH iz sastava 93. zb angažiran je u gašenju više požara na prostoru od Istre do Dalmacije. Na požarištu na otoku Viru u Zadarskoj županiji u gašenju požara sudjelovala su tri Canadaira CL-415, a na požarištu Košljun na otoku Pagu dvaput su požar gasila po tri Canadaira.
Novo požarište razvilo se u Vrani kod Biograda na Moru gdje je bio angažiran jedan Canadair CL-415, a odmah nakon toga dva su Canadaira poletjela prema Brodarici kod Šibenika kako bi gasili požar na ovom požarištu. Prvi su put u ovoj protupožarnoj sezoni zračne snage angažirane na području Istre i to na požarištu Vodnjan gdje je požar gasio jedan Canadair.
U popodnevnim satima veliki požar razbuktao se u Benkovačkom Selu gdje je upućeno pet Canadaira, a pozivi za angažiranjem zračnih snaga dolaze i za najnovije požarište kod Lišana Ostrovičkih.
Na požarišta Kozjak – Dugobabe i Cista Provo – Šestanovac zračne su se snage dva puta pokušavale probiti do požarišta, no zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle započeti s gašenjem požara. Prema riječima zapovjednika PP NOS-a HRZ-a i PZO-a pukovnika Marija Pleše, “vjetar puše snagom od 33 čvora te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi se i na ta požarišta uputile zračne snage”.


17. srpnja
Zračne snage od ranog jutra na požarištima
•    Snage PP NOS-a OSRH iz sastava 93. zb angažirane su od ranog jutra na više požarišta u Dalmaciji. Na požarište na otoku Hvaru upućen je jedan Canadair CL-415 dok su na požarištu Perković u Šibensko-kninskoj županiji angažirana dva Canadaira i dva AT-802.
Gori i u Zadarskoj županiji pa je na požar u Ceranjima kod Benkovca upućen jedan Canadair i jedan Air Tractor.
Poziv za angažiranje zračnih snaga stigao je i za požar na lokaciji Srinjine kod Splita, no zbog jačine vjetra i turbulentnih strujanja zračne snage još nisu u mogućnosti uključiti se u gašenje požara na ovom požarištu.

•    Požarište Ceranje kod Benkovca gasila su četiri Canadaira i jedan Air Tractor, a na najnovija požarišta u Radošinovcima kod Stankovaca i na lokaciji Dobropoljci kod Đevrsaka upućena su dva Canadaira i jedan Air Tractor koji se zbog širine fronte požara izmjenjuju u gašenjima na objema lokacijama.
Najnoviji poziv za zračnim snagama upućen je iz Podstrane kod Splita gdje je angažiran jedan Canadair CL-415.
Za potrebe prijevoza pripadnika OSRH iz sastava PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske angažirana su i dva helikoptera Mi-8MTV.


Ministar Krstičević u obilasku požarišta
•    Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i glavnim vatrogasnim zapovjednikom Splitsko-dalmatinske županije Draženom Glavinom obišao je požarišta na području Splitsko-dalmatinske županije. “Vatrogasci i zrakoplovne snage maksimalno su angažirane. Vjerujem da ćemo učiniti sve da se situacija sanira. Zahvalan sam svim lokalnim ljudima i vatrogascima koji čine sve da se sve stavi pod kontrolu na terenu,” istaknuo je ministar Krstičević. Trenutačno su tri Canadaira CL-415 angažirana na požarištima kod Podstrane te dva Canadaira CL-415 i tri Air Tractora AT-802 kod Radošinovaca. Također, dva Air Tractora upućena su na požarište kod Bibinja. Sto pripadnika OS-a iz vojarni u Kninu i Gospiću prebačeno je u vojarnu “Lora” u Splitu i u Žrnovnicu i spremni su u bilo kojem trenutku pomoći civilnim snagama sukladno procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje.


Pripadnici HKoV-a upućeni na požarište
•    Pripadnici iz sastava PP NOS-a HKoV-a, njih 49, te četiri teretna vozila, iz vojarne “Sv. Nikola” u Splitu, upućeni su na zadaću pružanja potpore pripadnicima vatrogasnih postrojbi koji su angažirani u splitskoj četvrti Kamen na gašenju požara. PP NOS OSRH iz sastava 93. zb HRZ-a i PZO-a iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, angažiran je cijeli dan u gašenju požara na više požarišta u Dalmaciji. Zračne snage sudjelovale su u gašenju deset požara na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije pri čemu su ostvarile 74 sata naleta.
Na požarištima je tijekom popodnevnih i večernjih sati angažirano 103 pripadnika iz sastava PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske OSRH. Dodatnih 50 pripadnika HKoV-a upućeno je u vojarnu “Sv. Nikola” u Splitu, a u tijeku je i upućivanje još 34 pripadnika HKoV-a iz Knina te 50 pripadnika HKoV-a iz Petrinje u Split.
18. srpnja


Zračne i kopnene snage OSRH gase požar kod Splita
•    PP NOS OSRH iz sastava 93. zb nakon smirivanja bure, angažiran je od 6 sati na gašenju požara kod Splita. Na široku vatrenu frontu upućena su dva Canadaira CL-415 i dva Air Tractora AT-802 koji će prioritetno gasiti požar na najugroženijim područjima. Tijekom protekle noći u Raketnoj bazi Žrnovnica i splitskim gradskim četvrtima Kamen i Kila, pripadnici Hrvatske kopnene vojske bili su angažirani na gašenju požara, a nakon toga kontrolirali su opožareno područje. Također, na teren je dodatno upućeno 286 pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji su smješteni u Lori i Divuljama.


Četiri Canadaira i dva Air Tractora gase na splitskom požarištu
•    Još dva Canadaira CL-415 PP NOS OSRH iz sastava 93. zb HRZ-a i PZO-a iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, upućena su ujutro na gašenje požara kod Splita. Trenutačno su na splitskom požarištu angažirana ukupno četiri Canadaira CL-415 i dva Air Tractora AT-802. Također, dva Air Tractora upućena su i na požarište Ceranje kod Benkovca.


Održan sastanak Kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije
•    U Splitu se održava sastanak Kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije kojem su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i drugi. Premijer Plenković zahvalio je na angažmanu vatrogascima, pripadnicima OSRH, policiji, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, svim građanima koji su branili kuće, pripadnicima Torcide i Četvrte gardijske brigade.
“Požar je prema informacijama koje smo dobili u najvećoj mjeri pod kontrolom. Zahvaljujući potpori Canadaira i Air Tractora požar se gasi i lokalizira. Ovo je jedan od 14 požara koji su zadnjih dana izbili u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Trenutačno je angažirano 150 vozila, 700 vatrogasaca i pripadnika Oružanih snaga RH. Nove vatrogasne postrojbe pristigle su iz središnje Hrvatske. Vjerujem da ćemo iz ovog požara koji je došao do naselja izvući pouke i unaprijediti mehanizme koordinacije. Odrađen je sjajan posao,” istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Canadairi uspjeli ugasiti novi požar na Braču
•    Tri Canadaira CL-415 angažirana na požarištu Dugave – Srinjine – Žrnovnica – Perun kod Splita uspjela su u vrlo kratkom vremenu ugasiti najnoviji požar koji je izbio na Braču. Požar je ugašen na početku zahvaljujući brzoj reakciji zračnih snaga, a nakon ove akcije četiri Canadaira i dva Air Tractora nastavljaju gasiti požare kod Splita. Požar u Ceranjima kod Benkovca još je aktivan i ondje djeluju dva Air Tractora dok je na novo požarište Dugobabe kod Splita upućen helikopter Mi-8MTV s vjedrom.


Angažman OSRH u požarima kraj Splita
•    Pedeset pripadnika OSRH oko 17 sati iz vojarne “Sv. Nikola” u Splitu prebačeno je u Žrnovnicu radi gašenja požara zajedno s ostalim civilnim snagama. U večernjim satima, oko 20:30 sati angažirano je još pedeset pripadnika OSRH na gašenju požara u splitskim četvrtima Kamen i Kila. Tijekom noći Pripadnici Oružanih snaga tijekom noći su sprečavali nastanak daljnjih požara i kontrolirali rubne dijelove. U noći s ponedjeljka, 17. na utorak, 18. srpnja u vojarnu “Sv. Nikola” u Splitu iz vojarni iz Knina i Petrinje stiglo je dodatnih 159 pripadnika OSRH, a iz Gospića i Našica još 127 pripadnika stiglo je u vojarnu ”Knez Trpimir” u Divuljama. U protekla 24 sata, na područje Splita ukupno je izmješteno 390 pripadnika OSRH u svrhu pružanja potpore tijekom gašenja požara i pet protupožarnih zrakoplova. Trenutačno je na požarištima angažirano ukupno 438 pripadnika OSRH. Što se tiče angažmana zračnih protupožarnih snaga, na području Splitsko-dalmatinske županije angažirana su četiri Canadaira CL-415, i to dva Canadaira u području Dugobabe kod Splita i dva Canadaira CL-415 na području Podstrane.


Zračne snage i dalje angažirane na širem području Splita
•    Zračne snage PP NOS-a od ranog jutra angažirane su na požarištima Dugave-Srinjine-Žrnovnica-Perun kod Splita. Osim navedenih požarišta dio zračnih snaga preusmjeravan je i na požarište Dugobabe kod Klisa, tako da je u ovom trenutku najveća koncentracija zračnih snaga na širem području Splita, gdje četiri Canadaira CL-415 gase na najkritičnijim točkama na kojima se ponovno razbuktava vatra. Požar u Ceranjima kod Benkovca još je aktivan i ondje su aktivna dva Air Tractora, a na novo požarište u Lišanima Ostrovičkim upućena su također dva Air Tractora.


19. srpnja
Zračne snage od jutra na požarištima kod Splita
•    Zračne snage PP NOS-a od jutra su aktivne na požarištima kod Splita. Dva Canadaira CL-415 angažirana su na sanaciji požarišta Žrnovnica –Srinjine – Tugare – Podstrana, dok su dva Air Tractora AT-802 upućena u Dugobabe kod Klisa na gašenje požara koji je aktivan još od prethodnog dana.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zb HRZ-a i PZO-a sudjelovale su u gašenju 125 požara (45 u Šibensko-kninskoj, 40 u Splitsko-dalmatinskoj, 30 u Zadarskoj, osam u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji). U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su oko 1000 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 33 500 tona vode, prevezena 198 vatrogasca i vojnika te 13 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta. (Podaci od 25. srpnja 2017.)


Pripremila Vesna Pintarić
Foto Tomislav Brandt