Zračne snage od zore na požarištima

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske iz sastava 93. zb HRZ-a i PZO-a, ukupno šest protupožarnih aviona i helikoptera, upućene su tijekom jutra 28. srpnja na gašenje dvaju požara.
Na požarištu Učka u Istarskoj županiji tijekom jučerašnjeg poslijepodneva pa sve do mraka  djelovala su dva Canadaira i Air Tractor. Požar, međutim, nije bio stavljen pod nadzor pa su tri Canadaira CL-415 poletjela jutros u 6:00 kako bi što prije počeli gašenje, a upućen je i helikopter Mi-8MTV koji će zemaljskim vatrogascima prevoziti gumene spremnike vode (“kruške”) do požarišta. Na požarište Plišivica-Zelovo u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje je treći dan zaredom aktivno upućena su dva Air Tractora.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 20. lipnja, zračne snage 93. zb HRZ-a i PZO-a sudjelovale su u gašenju 38 požara (11 u Šibensko-kninskoj, deset u Splitsko-dalmatinskoj, osam u Dubrovačko-neretvanskoj, sedam u Zadarskoj i dvaju u Istarskoj županiji).

M. Karačić; foto: J. Matković