Vi ste heroji u miru

Trenutačno najugroženije opožareno područje u Šibensko-kninskoj županiji kod mjesta Promina obišao je danas 22. kolovoza i ministar obrane Damir Krstičević.Tom prigodom ministar se zahvalio svim vojnicima, vatrogascima, policajcima i mještanima na naporima koje ulažu u gašenju požara. “Još jednom ispred cijele Hrvatske, Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga želim vas pozdraviti i zahvaliti svim vojnicima, vatrogascima, policajcima i mještanima koji ovih dana sudjeluju u gašenju… Tu smo uz svoj narod i to je naša obaveza i još jednom, dečki, radite sjajan posao, kao i naši piloti Canadaira i Air tractora. Danas, zajedno s njima, vi ste heroji u miru koji pomažu svom narodu. Na to moramo biti ponosni, to je naša zadaća i naša obaveza”, kazao je ministar Krstičević.
Na Promini još uvijek djeluju dva Canadaira CL-415 i dva Airtactora AT-802, dok je jedan Canadair upućen na požarište Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih.
Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH  uspjele su pod kontrolu staviti požarište u Pristegu te u ovom trenutku više nema prijetnji za ugrozom naselja i zatvaranja auto-ceste Zagreb-Split. Na ovom požarištu ostao je još Airtractor AT-802 koji natapa i nastavlja sanirati požarište.
Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.
U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

OJI