Spremni za novu sezonu

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOSOSRH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku spremne su za predstojeću sezonu požara.

Kakva nas požarna sezona čeka nitko sa sigurnošću ne može znati, ali prvi pokazatelji zasad su dosta dobri ako se usporede podaci od 1. siječnja do 31. svibnja ove godine s onima od prošle godine iz istog razdoblja. Naime, prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 u tom razdoblju prošle godine zabilježena su 6272 požara na otvorenom prostoru dok je u istom vremenu ove godine gorilo 2064 puta što je očit pad u odnosu na prošlu godinu od 67 %. Ako analiziramo podatke o požarima raslinja, vidimo da su brojke još i bolje pa je tako u ovoj godini zabilježeno 1252 požara dok je u prošloj u istom razdoblju bilo 5032 požara što je smanjenje za 75 %.

“Odgovornim i profesionalnim ponašanjem čuvajte svoje živote i živote vaših kolega. Jedni drugima budite oslonac i jamac sigurnosti u svim zadaćama koje obavljate,” rekao je ministar obrane Mario Banožić

Svi ti podaci ne moraju značiti ništa jer ako u predstojećim mjesecima bude duže sušno razdoblje dobri pokazatelji u prvoj polovini godine mogu se vrlo lako pokvariti. Da se to ne dogodi brinu se, osim vatrogasaca, i Protupožarne namjenski organizirane snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zapovjednik 93. krila, brigadir Krešimir Ražov, naglasio je kako PP NOS dočekuju ovu požarnu sezonu nikad spremniji. Brigadir ističe kako je sve osoblje vojarne u Zemuniku spremno za ovu sezonu te kako su prije same požarne sezone održani i radni sastanci s predstavnicima vatrogasne zajednice i HGSS-a kako bi se uskladila sva buduća djelovanja.

Vojarnu u Zemuniku na samom je početku sezone posjetio i ministar Mario Banožić s načelnikom Glavnog stožera admiralom Robertom Hranjem. Ministar je rekao kako je pred svim pripadnicima PP NOS-a protupožarna sezona koja je puno puta pred njih stavila velike izazove. Zahvalio je na svakoj profesionalno obavljenoj zadaći i što se u svakom trenutku  svi mogu osloniti na moć 855. PP eskadrile. Sastao se s pilotima i tehničarima Protupožarne eskadrile, zapovjednikom 93. krila brigadirom Krešimirom Ražovom i zamjenikom zapovjednika načelnikom Stožera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadirom Marinkom Galovićem koji su ga izvijestili o stanju, planovima i provedenim zadaćama.

Ministar je čestitao i zahvalio svim pilotima i tehničarima na naporima i predanosti koje ulažu u svoj zrakoplovni poziv. “Međutim, što god da se pred nama nalazi, vjerujem u potpunosti u vaša znanja i vještine te kako ćete u sinergiji s vatrogascima, policijom i ostalim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti i ove godine obaviti sjajan posao. Odgovornim i profesionalnim ponašanjem čuvajte svoje živote i živote vaših kolega. Jedni drugima budite oslonac i jamac sigurnosti u svim zadaćama koje obavljate,” rekao je Banožić, napomenuvši kako prati rad svih pripadnika HRZ-a u svim segmentima, od školovanja budućih pilota, preko Protupožarne eskadrile, zrakoplovnih tehničara do “Krila Oluje“ i svih onih bez čijeg marljivog rada ne bi bilo uspješnog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te kako i on i načelnik Glavnog stožera, admiral Robert Hranj, čvrsto stoje iza cjelokupnog osoblja PP NOS-a HRZ-a te da se uvijek mogu pouzdati u njihovu potporu.


Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OSRH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku spremne su za sezonu požara koja je počela 19. lipnja.

Za vrijeme glavnog napora u PP sezoni, u OVZ-u RH ustrojava se vojni dio na čelu sa zapovjednikom vojnih snaga kojeg određuje načelnik GS OSRH. Zapovjednik vojnih snaga donosi odluke i zapovijeda u skladu s dodijeljenim ovlastima.Vojni dio OVZ-a RH prati situaciju na požarištima, predlaže i koordinira uporabu dodijeljenih snaga OSRH u gašenju požara i sanaciji požarišta, zapovijeda vojnim snagama u skladu s dodijeljenim ovlastima, izvješćuje Glavni stožer OSRH o aktivnostima i zahtijeva dodatne snage sukladno potrebi i zahtjevima.


Tekst Tomislav Vidaković

Foto Filip Klen