Zračne snage angažirane na gašenju požara

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OSRH) iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a iz vojarne ”Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika od početka tjedna su angažirane u gašenjima  požara.Tako su 10. srpnja zračne snage sudjelovale u gašenju devet požara na područjima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, a pozivi za angažiranjem zračnih snaga i dalje se nastavljaju. Zračne snage ulažu maksimalne napore kako bi sva požarišta što prije bila stavljena pod nadzor.
Na velikom požarištu Svilaja-Otišić požar su gasila tri Canadaira  CL-415  te tri Air Tractora AT-802. Angažman zračnih snaga nastavio se na požarištu u Zemuniku Donjem gdje su u gašenju sudjelovale zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze i Zračne luke Zadar, a u pomoć im je pristigao i jedan Canadair CL-415. Vatra je brzo ugašena te je zaustavljeno njezino širenje prema vojarni u Zemuniku. Pravodobnim izlaskom na teren tri Air Tactora su u vrlo kratkom vremenu zajedno sa zemaljskim snagama uspjela ugasiti i tri požara u Ružićima, Radošiću i Štikovu kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji. Akcije gašenja požara nastavljene su u Miljevcima gdje su bila angažirana dva Canadaira i dva Air Tractora. Nakon toga snage su preusmjerene u Seget kod Trogira gdje požar gase tri Canadaira, dok su u Nuniću kod Kistanja djelovala dva Air Tractora. Požar je izbio i na Braču gdje je na požarište u Selce upućen jedan Canadair.
Aktivnosti zračnih snaga u gašenju požara nastavljene su i 11. srpnja. Na velikom požarištu Raškovići kod Knina  gdje se požar primaknuo do kuća, tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 gasila su požar, a aktivno je još nekoliko požarišta na koje su također pozvane zračne snage. Požar u blizini Pađena kod Knina na samom početku  uspio je ugasiti jedan Airtractor, te je odmah krenuo na novo požarište, Selce na otoku Braču.
Prioritet i danas imaju ona požarišta koja ugrožavaju stambene objekte i naselja, a zračne snage daju sve od sebe kako bi sva požarišta prije mraka bila pod nadzorom.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 48 požara (21 u Šibensko-kninskoj, 16 Splitsko-dalmatinskoj, po pet u Dubrovačko-neretvanskoj  i Zadarskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji).

OJI