Tri Canadaira upućena na gašenje požara na Braču

Tri Canadaira CL-415  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zb HRZ-a i PZO-a  iz vojarne ”Zemunik” 12. su kolovoza 2016. upućena na gašenje požara u Supetar na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne su snage sudjelovale u gašenju 75 požara (27 u Splitsko-dalmatinskoj, 17 u Šibensko-kninskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 13 u Zadarskoj, 2 u Istarskoj i 1 u Primorsko-goranskoj županiji).
Do 11. kolovoza 2016. u 53 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone ukupno su provele 560 sati (23 dana) u akcijama gašenja požara pri čemu su izbacili oko 17 700 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne su snage pružale i potporu zemaljskim vatrogascima pa su helikopterima Mi-8 MTV prevezle 29 vatrogasaca i 24 tone vatrogasne opreme do požarišta.
Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković kazao je kako je jedno od obilježja ove protupožarne sezone nešto veći broj požara nastalih od udara groma. Naime, ovo ljeto karakteriziraju učestale izmjene sušnih razdoblja, tzv.suhih oluja i bez obzira na to što na pojedinim lokacijama padne kiša, grmljavinsko nevrijeme izazove požare koji uz buru znaju prerasti u veće požare.
Pojašnjavajući koliko udari i snaga vjetra mogu ograničiti izlazak zračnih snaga na požarišta, pukovnik Turković je istaknuo kako jačina bure ne mora biti presudna u procjeni mogu li djelovati zračne snage. ”Presudna je kombinacija terena i jačine vjetra.Tako na prostoru Miljevačkog platoa koji je ravna površina zračne snage mogu gasiti požar i kada je vjetar snage do 50 čvorova, no u blizini orografskih prepreka, osobito Velebita, Biokova i Snježnice već i bura od 15 do 20 čvorova stvara turbulentne rotore koji mogu ugroziti sigurnost gašenja ili dovesti do tragičnih posljedica,” istaknuo je pukovnik Turković.
Usporedbe pojedinih protupožarnih sezona teško je raditi jer svaka ovisi o vremenskim uvjetima koji su prevladavali u proljeće i tijekom ljetnih mjeseci. ”Za sada  nismo imali požara koji su zahtijevali više dana djelovanja na istoj lokaciji. Sve smo požare u ovoj sezoni pogasili u samom začetku ili barem ograničili njihovo širenje kako bi drugi dan bili potpuno ugašeni,” iznio je pukovnik Turković.
  
M. Karačić/ video: Protupožarna eskadrila